Pe 29 Februarie era să mi se spargă contul de Instagram.
Dar până să vă povestesc de experiența asta, v-o spun pe scurt pe cea anterioară, pentru că nu a fost prima oară când mi s-a întâmplat asta acum.
Au mai fost câteva tentative asupra contului meu prin aprilie 2019. Atunci, am primit un mesaj cu codul de verificare din cadrul autentificării cu doi factori pentru că cine îmi spărsese contul încerca să îl acceseze, însă nu putea din cauza codului unic pe care eu îl primesc pe telefon. Mi-am schimbat parola, iar mi-a fost spartă, am primit din nou codul pe telefon, iar am schimbat parola, și tot așa de câteva ori, până mi-am pus o parolă extrem de strong, lungă, cu alternanțe de majuscule cu litere mici, semne de punctuație, pauze, cifre, etc., pe care nici eu nu o știu pe dinafară.
Atunci, în felul ăsta, am oprit totul.
Acum, abordarea a fost diferită. Am primit un e-mail de la Instagram, aparent, care mă notifica de faptul că am violat anumite reguli ale Instagramului. Vă las să ascultați totă povestea în clip, pentru că v-ar fi mult mai ușor și nu are rost să o transcriu în cuvinte aici, însă vă pun mai jos print screen-uri cu toată conversația dintre mine și “Instagram”.
Și vreau să vă trec aici, într-o listă, lucrurile care m-au făcut să îmi dau seama că, de fapt, conversam cu niște hackeri, și detaliile la care treebuie să fiți atenți pentru a nu cădea în plasa lor.
În primul rând, nu vă panicați și nu acționați din instincul de a nu vă pierde contul.
Platformele mari:
- au e-mail-uri create pe domeniul lor (ex.:contact@moja.ro, sau customercare@noire-swimwear.com, sau contact@foodpanda.ro), în niciun caz pe Gmail, Yahoo, etc.
- nu vă vor răspunde instant la e-mail-uri și nu vor insista ca și cum e important pentru ei ca tu să le răspunzi (în cazul de față, ca tu să nu îți pierzi contul)
- nu au greșeli de scriere în corpul e-mail-urilor (au oameni care se ocupă de redactarea conținuturilor)
- NU ÎȚI VOR CERE să introduci PAROLA sau CODURILE DE VERIFICARE înafara aplicației oficiale. Nu furnizați informațiile acestea nimănui!
Pe de-asupra, contul meu de Instagram este creat pe adresa mea de Yahoo, iar dacă Instagramul m-ar fi notificat cu ceva pe e-mail, aș fi primit un mail pe acea adresă, cu care figurez în baza lor de date. Ei, în schimb, au luat adresa de mail pe care eu o am trecută manual, la contact.
Aveți grijă la orice e-mail dubios, chit că este unul ca acesta sau unul de colaborare, aveți grijă de parolele voastre și nu le introduceți oriunde, și nu le dați, astfel, hackerilor, mână liberă pe contul vostru. Conturile se pot fura fie pentru a fi vândute mai departe altor firme care se vor folosi de comunitatea deja creată pe un cont, schimbându-i doar numele și conținutul, fie pentru a se cere răscumpărări.
Așadar, dacă suntem atenți la detalii (pentru că în momente de panică par detalii, nu lucruri evidente) și dacă ne folosim de toată securitatea pe care platformele mari ne-o pun la dispoziție (mă refer aici la activarea autentificării cu doi factori), vom reuși să ne ținem departe de astfel de probleme.
Leave A Comment