I-am spălat bani (la propriu) pe care acum îi cunoaște, cu care “cumpără” și pe care îi primește când “vinde”. Are portofelul ei unde îi arătăm cum să îi așeze cap la cap tratându-i cu respect, îi povestim despre energia banulor, o învățăm despre ei la nivel teoretic și practic, discutăm despre bani fizici și virtuali, despre valoarea lor și, astfel, încercăm să spargem barierele puse cu bocancii în educația noastră prin convingerile limitative transmise din generație în generație (“Banii se câștigă greu!”, “Banul e ochiul dracului.”, “Oamenii care au bani sunt oameni răi.” etc.)
V-am povestit în Ree-ul din 10 Noiembrie (să îl găsiți mai ușor) cum @Lorandsoaresszasz vorbește în @upriserz.ro mult despre educația financiară pentru copii, cum @Uraniacremene.ro are un curs despre așa ceva (“Pușculița Veselă” pe numele lui) și cum @Ronlieber scrie foarte fain pe subiect în “Opusul lui răsfățat” (și @therealkiyosaki este un autor bun de citit în direcția asta).
Din descrierea cărții “Opusul lui răsfățat” din librăriile online vreau să vă pun un fragment cu care să rămâneți, poate vă deschide ușa curiozității în direcția asta. Antreprenorilor mai ales, care își doresc ca ai lor copii să devină independenți financiar la un moment dat în viață, dar și intraprenorilor și oamenilor angajați care înțeleg că schimbarea vine doar prin a învăța și a acționa DIFERIT. Mindset și acțiune. Pentru că „Nebunia înseamnă să faci același lucru iar și iar și să te aștepți la rezultate diferite.” – Albert Einstein.
Cartea este “un instrument deosebit de util pentru părinții care vor să crească copii cu picioarele pe pământ, care știu să respecte și să aprecieze valoarea banilor, dar și a lucrurilor pe care le folosesc, într-o lume în care o mare parte a oamenilor nu a făcut niciodată un duș fierbinte…
Conform cărții lui Lieber, nu este o idee bună să evităm discuțiile despre bani în prezența copiilor din frica de a nu le submina valorile și de a-i determina să acorde banilor o importanță mai mare decât ar trebui. Ba dimpotrivă, copiilor trebuie să le vorbești despre bani, consideră Lieber, pentru a învăța cum să se descurce cu ei în viitor. Fie că ai venituri medii sau un pic peste medie nu trebuie să te temi că vei crește copii răsfățați atât timp cât le oferi educația adecvată. De fapt, din definiția oferită de autor răsfățului, reiese că acesta depinde într-o mai mică măsură de bani și într-o mai mare măsură de modul în care părinții înțeleg să crească și să educe un copil.
Opusul lui răsfățat este, mai întâi de toate, un manifest al generațiilor – o promisiune pentru copiii noștri că îi vom face mai pricepuți în administrarea banilor decât am fost noi și le vom da instrumentele de care au nevoie pentru a evita capcanele financiare în care cad încă atâția adulți. Cartea poate servi drept bază pentru a crește copii care vor deveni tineri adulți chibzuiți, cu obiceiuri financiare ce reflectă o maturitate mai presus de anii lor. Banii sunt de maximă importanță, dar sunt și un instrument pe care-l putem folosi pentru a le insufla copiilor noștri valorile pe care dorim să le adopte. Aceste trăsături – curiozitate, răbdare, cumpătare, modestie, generozitate, perseverență și perspectivă – nu aparțin unei anumite religii, regiuni sau rase. Câțiva dintre copiii noștri sunt deja aranjați pe viata din punct de vedere financiar, dar majoritatea habar nu au câți bani vor avea atunci când vor fi mari. Situația lor financiară este instabilă, dar valorile financiare nu ar trebui sa fie.”
Leave A Comment