Problema mea cu accnea din timpul pubertății a fost destul de persistentă, lăsându-se cu greu combătută.
In jurul vârstei de 13 ani a început tot, inițial problema arătând ca una normală, neingrîjoratoare pentru perioada în care mă aflam. Ei bine, lucrurile pe tenul meu s-au agravat cu timpul în loc să se amelioreze iar la 15 ani acneea mea era deja o problemă reală, ajungând să am chiar răni pe față din cauza ei.
Am încercat tot ce se putea incerca: geluri de curățare, creme, soluții cu cocktail-uri de medicamente pe care le aplicam local, peeling-uri chimice, laser, pe scurt, tot, dar nu a funcționat nimic.
La un moment dat, cineva mi-a recomandat-o pe doamna doctor Roxana Dumitrescu și odată ajunsă în cabinetul dânsei din București, a început călătoria mea spre vindecare totală fără recurență ulterior.
Am început, deci, tratamentul cu Roaccutane, un medicament ce conține isotretinoin, medicament recomandat doar în cazul acneei severe, ca un ultim liant spre o piele fără probleme.
Substanța este destul de periculoasă astfel încât pacientul trebuie să facă un set complex de analize înainte să înceapă tratamentul sub îndrumarea atentă a medicului dermatolog.
Tratamentul este unul care acționează în timp așa că trebuie să aveți răbdare în cazul în care vi se prescrie Roaccutane. Nu sunt medic și nu vreau să vă dau informații eronate însă, din câte îmi aduc aminte, pastilele se prescriu între 6 și 12 luni, în funcție de gradul problemei. Eu l-am ținut 6 luni, timp în care, ca și efect principal, producerea de sebum s-a stopat (nu știu dacă folosesc termenul potrivit, probabil se mai producea ceva sebum pe undeva) iar tenul meu a început să se vindece, nemaiavând excesul de sebum care să favorizeze producerea acneei.
În paralel cu tratamentul medicamentos, am avut de aplicat și unul local, un gel de curățare și două creme de la La Roche-Posay, toate din gama Effaclar.
Dimineața aplicam pe tenul spălat în prealabil cu gelul de curățare, Effaclar Duo iar seara, tot pe tenul curățat înainte cu gelul respectiv, Effaclar H.
Acum, după aproape 10 ani de când am terminat tratamentul (Doamne, 10 ani, nu-mi vine să cred!), în perioadele în care îmi mai apar ici-colo câteva coșulețe micuțe pe ten, folosesc pe perioade relativ scurte Effaclar Duo ca bază de machiaj și seara după ce mă demachiez.
Așadar, concluzionând, nu luați parcursul meu în rezolvarea problemei ca unul pe care l-ați putea adopta de capul vostru. Acneea severă înseamnă acnee severă, nu câteva coșulețe pe zone restrânse ale corpului iar varianta Roaccutane nu trebuie in niciun caz aleasă fără îndrumarea unui specialist.
Sper să vă ajute ce ați citit mai sus pe cei ce într-adevăr aveți probleme de care nu puteți scăpa cu nimic și vă încurajez să întrebați medicul dermatolog cu privire la un posibil tratament de acest gen pentru a ajunge împreună la cele mai bune rezultate.
Leave A Comment