Timpul este un lucru atât de relativ încât poți jongla cu el dacă îți dorești asta.
Am avut acum câteva săptămâni o discuție cu un prieten, pornită de la afirmația lui “nu am timp să am un stil de viață sănătos!”.
Și pentru că mulți dau vina pe lipsa timpului când vine vorba de cele trei mese pe zi și cele două-trei gustări, sănătoase toate, am considerat de bun augur să vă spun și părerea mea legată de asta.
Prietenul respectiv mi-a spus, bineînțeles, programul lui zilnic vrând să își argumenteze cele afirmate. Se trezește cât să se pregătească pe grabă, pleacă la muncă, are o pauză de masă de o oră în care mănâncă ceva la cantină, lucrează până la 4 jumate și vine înapoi acasă rupt, fără chef de făcut mâncare sănătoasă. Treaba este că odată ce ajungi să îi dai corpului constant lucrurile de care are nevoie și renunți la mâncatul de două ori pe zi (și atunci prăjeli, dulciuri, sucuri, etc.) acesta o să îți dea la rândul lui energia de care duci acum lipsă.
Asta unu la mână.
Iar doi la mână, timpul efectiv.
Poți spune că nu ai chef, motivație sau pur și simplu că nu consideri necesar să îți schimbi stilul de viață (pentru că nu vorbim aici despre o dietă ci despre felul în care alegi să trăiești, fiind o decizie ce ar trebui, odată luată, respectată pe termen cât mai lung, dacă nu chiar adoptată definitiv). Dar nu că îți lipsește timpul. Hai s-o luăm așa:
1. Micul dejun durează, în medie, 20 minute cu tot cu mâncat având în vedere că nu îți trebuie cine știe ce timp să îl faci. O omletă (legumele le poți tăia de seara, chiar, și le poți ține în frigider), niște ovăz cu lapte de migdale sau orez pe care îl pui la hidratat cum te trezești și îl mănânci după ce ți-ai terminat treburile de dimineață în baie, de exemplu, sau un iaurt grecesc în care pui repede câteva fructe și o mână de semințe +/- miere.
Bun, masa de dimineață am rezolvat-o. Asta dacă renunți la 20 minute de somn, bineînțeles (dar închizi Netflix-ul cu un episod mai devreme seara și dormi tot cam atât).
2. În pauza de masă de la muncă poți foarte bine să îți mănânci caserola cu pui la grătar și legume pregătită cu o seară înainte. Sau niște cartofi dulci cu ruccola. Sau orice altceva îți iei de acasă. Nu trebuie neapărat să mănânci de la cantină, mă gândesc.
3. Intr-o pauză de țigară poți băga repede o mână de migdale, nuci sau un fruct ca gustare.
4. Seara, când vii acasă, niște pește sau o salată. Sau orice altceva bun ce nu îți pică prea greu la stomac.
5. Poți să mai bei un smoothie peste vreo oră și jumătate sau să mănânci un avocado, o cutiuță de brânză cottage slabă sau niște legume simple la wok, dacă vrei ceva mai consistent.
Boom, 5 mese. Poți chiar șase dacă mai renunți la o țigară înainte de pauza de prânz pentru un măr, o banană, câteva fructe confiate sau niște caju.
Și ca timp de preparare al tuturor “chestiilor” ăstora, le faci seara înainte de culcare (oops, trebuie să mai renunți la un episod pe Netflix) saaau, duminică seara îți faci o supa-cremă de broccoli, cartofi dulci și morcovi și niște humus și mai rezolvi câteva mese pe parcursul zilei pentru jumătate de săptămână.
Spuneți-mi, vă rog, că nu e timp pentru toate astea. Că nu aveți timp pentru corpul vostru care ar aprecia minimul efort. Ba mai mult, vă dă și o altă energie și un alt chef de tot și toate, la schimb.
Try it!
Leave A Comment