Mi se pare că, deși este deja cunoscut la scară largă faptul că este indicat ca bebelușii să fie alăptați în primii doi ani de viață, marea majoritate a celor de vârsta părinților mei (50+) încă nu înțelege de ce o mamă cu un bebe de un an și 11 luni încă alăptează.
Inclusiv o doamnă doctor ginecolog la care am nimerit pentru o ecografie mi-a spus să mă opresc pentru că “deja e prea mult și o s-o dezveți greu”. Sau “și-așa laptele nu mai e bun după 6 luni”.
Sunt întrebată de multe ori ce fac cu dinții Clarei și cum e normal ca un copil cu dinți să mai sugă. Nu mă mușcă? Nu poate mânca mâncare? O să stea cu “țâța-n gură” mulți ani de-acum încolo dacă nu renunț înainte să devină copilul conștient de situație.
Eu nu știu cum va fi când voi renunța la alăptat, dar cred că poți miza tocmai pe conștientizarea copilului pe care o are de la o anumită vârstă încolo. Discuțiile, renunțatul treptat, blând, în ritmul amândurora, ajută la evitarea sentimentelor de abandon care le sperie pe mame.
Aveam și eu gândul că nu mă voi mai putea conecta cu Clara la fel fără sân. Că nu va mai fi aproprierea la fel de mare în momentele de iubire, însă, treptat, Clara a rărit sânul, deși îl iubește, îl alintă, îl pupă, îl mângăie mult și cred că suntem pe drumul înțărcării foaaaaarte blânde (la modul în care cred că va dura luni bune, poate chiar un an – nu ne grăbim nicăieri). Altceva voiam să spun: i-am propus Clarei să ne conectăm fără sânuț și am fost copleșită de sentimentele noi de iubire care m-au năpădit în momentul în care ne iubeam ținându-ne în brațe și pupând-o pe față cu capul la același nivel cu al meu (nemaifiind atașată). Contrar tuturor așteptărilor, am simțit cum s-a creat un spațiu și mai intim, și mai profund între noi. Superb!
Plus de asta, cu cât un copil are mai multe momente de conectare cu mama, cu atât atașamentul lui e mai sigur și fundația emoțională mai solidă, așadar nu vă limitați exprimarea dragostei către ei, atât prin cuvinte cât și prin gesturi. Nu îi privați de posibilitatea creării celui mai sigur loc din lume în brațele voastre.
Iubiți-vă, spuneți “te iubesc” de câte ori simțiți și conectați-vă prin alăptare cât de mult timp simțiți voi.
Leave A Comment