O altă 𝘁𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰ă 𝗱𝗲 𝗽𝗮𝗿𝗲𝗻𝘁𝗶𝗻𝗴 WOW pe care o folosim și care funcționează. Încep cu câteva exemple.
În timpul mesei: – Grisine! – Da, mami, îți dau după ce mănânci orezul.
La joacă: – Tenis – Bineînțeles, buburuză, ne jucăm tenis după ce strângi jucăriile deja scoase.
La citit: – Emoții. Citește, mami! – Sigur, mami, îți citesc din cartea cu emoții după ce pui cartea pe care ai terminat-o de citit înapoi în bibliotecă.
Și exemplele pot continua oriunde, în orice direcție sau situație. Regula de bază este să înlocuim DACĂ cu DUPĂ CE.
Psihologic vorbind, este o diferență uriașă pe care copilul o percepe. Evitând condiționarea care vine la pachet cu DACĂ, acest DUPĂ CE satisface nevoia de control a copilului. Acesta simte că va primi ce își dorește după ce va îndeplini cererea care venise înainte, dar nu se va simți condiționat, forțat, constrâns.
Între “Primești înghețată DACĂ mănânci puține legume.” și “Primești înghețată DUPĂ CE mănânci puține legume.” este o diferență care cred că se simte inclusiv din tonul în care ai citit cele două fraze.
DACĂ, insinuează mită. Recompensă. Balansată cu privare sau pedeapsă în cazul în care ceea ce tu, părinte, ceri, nu este dus la îndeplinire.
DUPĂ CE lasă alegerea la copil, fără să pună presiune. Neîndeplinirea cererii tale ducând la consecințe prestabilite sau naturale, după caz, dar lipsite de încrâncenarea unei mustrări. Copilul alege, iar părintele nu este ironic și tăios în exprimare.
DACĂ este rece. Autoritar. Lipsit de empatie. Cu puterea plasată la tine, fără drept prea mare de apel.
DUPĂ CE este ferm, dar cald, echilibrat și blând. Copilul alege asumat, nu din orgoliu sau frică. Nu pentru a demonstra sau a pedepsi adultul căruia știe că îi va crea frustrare prin refuz sau comportament negativ intenționat.
Înlocuirea lui DACĂ cu DUPĂ CE (spus pe un ton liniștit care oferă copilului confort emoțional) schimbă jocul în parenting. E musai să nu se cedeze odată ce limita a fost pusă decât în cazuri excepționale în care părintele consideră că a luat o decizie pripită și recunoaște asta. Fermitate cu căldură. Pentru că tot am ascultat cursuri din All About Parenting pe drum și mi-am adus aminte că nu v-am povestit despre tehnica asta pe care am aflat-o de la Urania Cremene de mult timp și care, da, funcționează. Iar dacă sunteți în stadiul de construire și învățare, nu în cel de reparare a comportamentului copilului vostru, cu atât mai valoroasă este informația!
Leave A Comment