Da, acest articol a presupus în prealabil un research iar printre experiențele mele personale vă voi expune și informații găsite în on-line cu privire la metodele pe care le puteți încerca pentru albirea dinților.

 Așadar, ținând cont de faptul că dinții noștri sunt diferiți răspunzând, astfel, diferit de la persoană la persoană la metodele de albire ce nu necesită vizita la medicul dentist, vă prezint cele mai întâlnite soluții de încercat până la găsirea celei potrivite pentru voi.

  1. Bicarbonatul de sodiu este, poate, cea mai cunoscută metodă în combaterea problemei despre care vorbim. Putând fi utilizat separat de pasta de dinți sau împreună cu aceasta, bicarbonatul eliberează, în contact cu apa, radicali liberi ce “atacă” murdăria și petele de pe smalțul dentar.
  2. Două părți egale de apă și suc de lamâie proaspăt stors facilitează dezinfectarea completă a cavității bucale și redobândirea nuanței naturale a dinților.
  3. O căpșună coaptă și pisată cu care se periază, ulterior, dinții ajută la îndepărtarea petelor galbene de pe aceștia.
  4. Sarea grunjoasă, folosită cu grijă datorită texturii care poate afecta smalțul dentar, ajută, de asemenea.
  5. La un pahar cu apă, o linguriță de oțet de mere transformă lichidul într-o apă de gură naturală.
  6. Peroxidul de hidrogen (apa oxigenată), aplicată pe o dischetă demachiantă și frecarea dinților cu aceasta reprezintă un remediu în combaterea dinților îngălbeniți. Această metodă este, însă, nerecomandată persoanelor cu sensibilitate dentară.
  7. Pe lângă toate pastele de dinți pe care le găsim în comerț ce promit albirea dinților (care la mine, personal, nu au funcționat), putem încerca și benzile cu peroxid (la mine nu au funcționat nici acestea însă, după cum am spus, dinții reacționează diferit).
  8. Aparatele cu lumină albă sunt frecvent întâlnite la o simplă căutare în on-line cu privire la diversele metode de albire a dinților însă eu nu le-am încercat niciodată.
  9. Pudra de cărbune activ este remediul care pentru mine a funcționat cel mai bine.

 Așadar, pentru acest produs voi aloca un nou paragraf. O puteți găsi în farmacii sau on-line pe diferite site-uri. Există și tablete de cărbune activ pe care le puteți pisa și utiliza sub formă de pudră, ulterior. Prima oară, eu am optat pentru pudra din coajă de nucă de cocos de la Better Smile. Prețul este de 99 lei iar transportul este gratuit, în colet urmând să găsiți și o periuță din lemn de mambus. A doua oară am ales My Magic Mud (Activated Charcoal), de pe Notino (86 lei).

Este important ca tratamentul să fie ținut regulat prin periaj de două ori pe zi timp de aproximativ două minute. Cărbunele activ nu ține locul pastei de dinți așa că eu folosesc pastă, apoi îmi perii dinții cu pudră după care din nou cu pastă de dinți pentru a îndepărta urmele negre rămase de la cărbune. Rezultatele au apărut în aproximativ cinci zile iar tratamentul trebuie ținut două săptămâni. După finalizarea tratamentului, dinții au revenit, treptat, la nuanța de care încercasem atât de mult să scap și asta din cauza alimentelor (despre care v-am scris puțin mai jos) ce favorizează îngălbenirea dinților. Așadar, am ales să folosesc pudra de cărbune activ constant, luând pauză de câteva zile din când în când pentru că îmi simt, uneori, gingiile inflamate, tratamentul fiind recomandat doar două săptămâni consecutiv.

 Cafeaua, fructele de pădure închise la culoare, ciocolata, vinul roșu, pătează extrem de repede dantura iar băuturile acidulate, limonada și sucul de grapefruit pot produce chiar eroziuni ale smalțului dentar. Sfecla roșie, sosurile și orice aliment care conține coloranți favorizează îngălbenirea danturii. De fumat nu mai amintesc, îngălbenirea dinților fiind unul dintre efectele acestuia.

 Ne putem folosi, în schimb, de alimente care ne ajută în întreținerea danturii cum sunt fructele de kiwi, merele, căpșunile (au un efect abraziv și conțin vitamin C care ajută la întărirea gingiilor), legumele care conțin vitamina A ce favorizează formarea smalțului (dovleac, morcov, broccoli, cartofi dulci), legumele crocante care prin mestecare curăță natural cavitatea bucală și produsele lactate care conțin substate ce ajută în lupta împotriva cariilor. Semințele de susan favorizează reconstrucția smalțului dentar iar proteina animală bogată în fosfor pe care o găsim în carnea de vită, pui, curcan, pește și ouă este, de asemenea, benefică danturii noastre.

 Și pentru finalul articolului, vă las un tips de make-up care, prin contrast, dă vizual senzația unor dinți cu câteva nuanțe mai albi decât sunt în realitate: rujul roșu.