Sunt întrebată extrem de des de culoarea părului meu așa că azi o să vă spun ce, cum și cât folosesc pentru a-l face și a-l păstra roșu.

Culoarea mea naturală este un șaten deschis  iar la 14 ani am început să îmi fac câteva șuvițe (prin decolorarea lor efectivă) o dată la 6 luni (photo down there). Cu trecerea anilor șuvițele au devenit din ce în ce mai dese iar în 2015 am ajuns la concluzia că am nevoie de o schimbare radicală (care nu a beneficiat de curajul de a fi radicală din prima) așa că, influențată de mama și de bunica mea care erau amândouă roșcate dintotdeauna (“dintotdeauna” al existenței mele) am zis că e păcat să rup tradiția și am optat pentru roșcat. Prima încercare a fost un ombre de la arămiu la culoarea mea naturală (aceasta a fost varianta stilistului pentru a obține un rezultat la fel ca în poza pe care i-o arătasem cu argumentul de a nu-mi strica părul nevopsit până atunci) însă, după ieșirea din salon, părul meu nu avea nicio legătură cu ce cerusem.

 

Arămiul nu prinsese mai deloc și zici că avusese loc o încercare de nuanțare cu vreun șampon colorant. Plus de asta, domnul care s-a ocupat de părul meu (de la un salon cu renume în București, dar într-un sediu din Ploiești), mi-a filat părul și așa rar și lipsit de volum. Aveam acum o încercare nereușită de ombre și un păr rar și lipsit de formă (da, am plâns când m-am urcat în mașină să plec de la salon spre casă). Vopseaua arămie s-a dus destul de repede la spălat și la scurt timp după vizita la salon aveam în cap o combinație de culori pe care nu știu cum aș putea să o explic. Nu îmi plăcea deloc și nu știam ce să îi fac și cum să îl prind ca să ascund “chestia” din părul meu. După ce au trecut vreo două luni și trebuia clar să îl vopsesc, am pus piciorul în prag și am decis: roșu aprins. Urma să aibă, in sfârșit, loc schimbarea aia radicală pe care o voiam dar de care îmi era, cumva, frică.

 

Am început , deci, să caut saloane în București și Ploiești care să îmi poată da rezultatul din pozele pe care le purtam cu mine și le arătam peste tot însă unii îmi spuneau că nu îmi va ieși niciodată un roșu atât de aprins iar alții îmi povesteau procesul plin de ședințe de decapaj la care urmau să îmi supună podoaba capilară pentru a ajunge la rezultatul dorit. Plus de asta, toate saloanele zici că se vorbiseră între ele să îmi ceară nici mai mult nici mai puțin de 500 lei pentru vopsire sub pretextul că este o culoare pretențioasă la care se ajunge greu și cu multă muncă.

Am căutat destul de mult până într-o zi în care am văzut pe FaceBook o poză a unei fete care fusese cu mine în liceu, cu vreo doi ani mai mare, cu un roșu aprins în păr. Am întrebat-o ce vopsea volosește și mi-a spus că se vopsește cu Xtrabilya, o vopsea de la Beauty Palace. Am comandat, deci, vopseaua, care a costat atunci 33 lei tubul, mi-am luat și oxidantul aferent (de 9%) și m-am dus cu minunățiile la o prietenă care avea “salon” acasă și m-a rezolvat. Nu îmi convenea, însă, că roșcatul avea o tentă destul de puternică de magenta care nu îmi plăcea deloc. După prima vopsire, roșul nu a prins atât de bine pe blond și deși fusese un rezultat destul de satisfăcător la început (în ceea ce privește intensitatea culorii), la spălat a curs până am ajuns, după două luni, înainte de a doua vopsire, cu o nunață de roz spălăcit greu de definit. De la a doua vopsire am apelat la stilistul meu personal (my gorgeous grandma’) și de atunci mă vopsesc doar acasă. Am continuat să mă vospesc la două – trei luni cu Xtrabilya și cu oxidantul de 9% până când am început să îmi dau seama că vârfurile mele se tocau și picau, astfel încât, după aproape un an de la prima vospire, părul meu era la jumătate din lungimea inițială, fără să îl tund între timp. Oxidantul puternic și vopseaua respectivă, efectiv nu se înțelegeau cu podoaba mea capilară așa că am început să caut altă vopsea și am ajuns la Matrix (55 lei tubul in magazin; on-line il găsiți și mai ieftin). Am scăzut oxidantul la 6%, am început să îmi fac măști cu ulei de cocos pentru regenerare și mi-am tăiat vârfurile pentru a-i da  părului un impuls să “se facă bine”. Am început să mă vopsesc mai rar (la 5 – 6 luni) și să întrețin culoarea o dată la 3 – 4 spălări cu Crazy Color.

Să vă povestesc puțin, făcând o paranteză, despre pigmenți, atunci când vorbim de obținerea unui roșu aprins în păr. Nicio vopsea/nuanțator roșu nu este roșu pur. Au ori pigmenți calzi în componență (care dau un rezultat cu tentă de portocaliu) ori pigmenți reci (ce dau spre roz). Matrix-ul nostru are pigmenți reci dând, astfel, puțin spre roz/magenta/siclam/anyhow (nu atât de intens, totuși, ca Xtrabilya). Luând acest aspect în considerare, în momentul în care vopseaua începe să își piardă din strălucire (cam după o lună de la vopsire), cu mici trucuri, combinând cei doi pigmenți și anulându-se astfel, cumva, reciproc, reușesc să ajung cu ajutorul nuanțatoarelor de la Crazy Color la un roșu de care eu, personal, sunt mulțumită. Așadar, combin pigmentul rece, Fire, cu cel cald, Vermillion Red.

Despre cum aplic vopseaua și cât stau cu ea pe păr, vă spun imediat. Pentru lungimea și volumul părului meu folosesc jumătate de tub de Matrix și 100 ml. oxidant de 6%. Vopsesc întâi rădăcinile, stau 20 minute doar cu rădăcina vopsită după care aplic vopseaua pe toată lungimea firului de păr spălându-mă pe cap după încă 20 minute. În timpul în care stau cu vopseaua în păr nu îmi adun părul sus și nu îl strâng în niciun fel. Îl las pe spate pentru a nu rămâne cu dungi nedorite cauzate de prinderi în coc sau împletituri în timpul acționării vopselei.

Sper că nu am omis nimic iar dacă am făcut-o, lăsați un comentariu YouTube ori un mesaj privat pe contul meu de instagram pentru a vă putea lămuri vis-à-vis de orice altă… nelămurire.