N-am postat săptămâna trecută, pe 1 Ianuarie, dar astăzi vă arăt unul dintre preparatele mele preferate.

Humusul este una dintre mâncărurile mele preferate fără doar și poate. Îmi place să îl fac eu, nu să îl cumpăr gata făcut de la magazin iar astăzi o să vă spun cum îl prepar.

Pentru început, ingredientele:

  • 250g năut
  • un cățel de usturoi
  • zeamă de la jumătate de lămâie
  • ulei de susan sau pastă de tahini
  • ulei de măsline

Pun de seara năutul la hidratat în apă și îl las peste noapte. A doua zi îl pun la fiert și am grijă ca pe parcursul câtorva ore, cât timp se fierbe, să completez periodic cu apă vasul. La început va face spumă ce trebuie îndepărtată cu un spumar. În momentul în care putem lua nautul în furculiță, acesta este fiert. Scurgem apa în care a fiert într-un bol separat, nu o aruncăm, pentru că o vom folosi mai târziu.

Cu răbdare, pentru că durează vreo jumătate de oră toată procedura, desprindem de pe fiecare boabă de năut în parte membrana care se va îndepărta foarte ușor. Dacă sărim peste pasul ăsta humusul nu va avea o consistentă cremoasă (pe de-asupra, membrana respectivă se digera greu și nu este bună pentru stomac).

După ce terminăm de “decojit” năutul, într-un bol punem toate ingredientele, anume năutul, cățelul de usturoi, zeama de lămâie, o ceașcă de ulei de susan sau două linguri de pastă de tahini, 4-5 linguri de ulei de măsline, sare, piper, și mixăm totul cu un mixer vertical până se omogenizează compoziția.

Cu ajutorul apei în care a fiert năutul și a uleiului de măsline (cantitatea depinde de fiecare în parte) ducem humusul la consistența dorită.

Se decorează, în general, cu ulei de măsline, pătrunjel, paprika și cumin. Arată genial. De gust nu mai vorbesc. Este mult mai bun decât cel cumpărat din supermarketuri, mai ales că fiecare îl poate potrivi de usturoi, pastă de susan sau lămâie, după cum dorește.