Guys and girls, m-am gândit să fac un top propriu în ceea ce privește locațiile preferate pentru fotografiile mele, din București, așadar, pe lângă vlogul în care vă explic și vă arăt toate unghiurile exploatate de mine, am simțit nevoia, ca de fiecare dată, să scriu și un articol aferent, pentru a vă pune “pe hârtie” punctat, tot ce vă prezint în 12 minute de video blog.

 

10.

Palatul C.E.C.

 

Așadar, n-o mai lungim, și vă prezint locația cea mai de jos în clasament. Locul 10 este reprezentat de Palatul C.E.C. și nu pentru că nu ar fi o locație superbă, ci pentru că nu prea are unghiuri bune de tras în poze, din cauza așezării. Sunt, totuși, variante în care, chiar dacă nu se poate prinde în cadru palatul întreg, măcar o parte din el poate fi încadrat pe fundal. Clădirea tronează pe Calea Victoriei din 1900 și prezintă elemente specifice din arhitectura franceză de sfârșit de secol XIX.

 

9.

Casa Oamenilor de Știință

 

Pe locul nouă avem Casa Oamenilor de Știință care se află în Piața Lahovari. Este o clădire în stil neoclasic francez. Intrarea din față, dinspre piață, nu spune mare lucru, în schimb, curtea din spate ascunde o scară superbă din piatră ce reprezintă, de fapt, cadrul pentru fotografiile de mai jos. Clădirea este declarată monument istoric și a fost construită în 1906.

 

8.

Cercul Militar Național

 

Ar fi fost, probabil, pe un loc mai sus în clasamentul meu dacă, de ceva (mai mult) timp, n-ar fi avut constant o prelată pe el (clădirea fiind în renovare), lucru ce micșorează drastic numărul unghiurilor din care s-ar putea face fotografii aici. Construcția a fost finalizată în 1923. Sunt, totuși, destule posibile încadrări ale “peisajului” astfel încât să iasă ceva frumos.

7.

Mănăstirea Stavropoleos

 

Locul 7 este un loc magic. Dacă până acum, în top, am fost cu construcția clădirilor undeva pe la 1900, fiți atenți aici: Mănăstirea Stavropoleos a fost înălțată în 1724, în stil brâncovenesc, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat, numele ei rămânând același de atunci până în prezent. Grădina interioară este superbă și am întâmpinat câteva probleme când am făcut fotografiile aici pentru că, deși toată lumea se fotografiază în curtea mănăstirii, machiajul, dslr-ul, fusta și tocurile mele au cam atras atenția unei maici de acolo pe care, până la urmă, am convins-o să ne permită să facem câteva poze rapid.

Este o liniște și o pace care te cuprinde atunci când intri în curtea interioară, de parcă tot Centrul Vechi al Bucureștiului ar fi separat de gardurile mănăstirii prin ziduri groase.  Dacă nu ați ajuns niciodată acolo, e musai!

Atenție, însă. La ora 19 își închide porțile și nu mai puteți intra.

 

6.

Palatul Parlamentului

 

Casa Poporului, sau Palatul Parlamentului, mai bine spus, este o locație despre care nu știu dacă este cazul să vă spun mare lucru. Poate doar câteva curiozități, pe care le-am aflat cotrobăind pe Google, pentru că toată lumea știe unde se situează, ce se află acolo și cât de monumentală este, ca și clădire. Are 86m înălțime și 92m sub pământ și este realizată în spiritul arhitecturii realist socialiste. Are 9 niveluri la suprafață și 9 în subteran și este cea mai grea clădire din lume iar 70% din întregul spațiu este nefolosit. Se află pe locul doi în lume la capitolul “cele mai costisitoare, lipsite de succes și rușinoase proiecte de arhitectură făcute vreodată” (ceea ce mă face să cred că intenția noastră este să ne asigurăm că mai venim cu ceva în acest top, dacă tot suntem atât de îndârjiți în construirea Catedralei Mântuirii Neamului).

Revenind la ce avem noi de mâncat aici, Palatul Parlamentului are o alee care pe mine m-a fascinat. O găsiți în colțul din dreapta, cum vă uitați la clădire din parcarea mare, exterioară.

 

5.

Muzeul Național de Istorie a României

 

Se află la jumătatea clasamentului meu și deja încep să mă entuziasem din ce în ce mai tare când scriu despre locațiile ce vin de acum încolo.

În locul ăsta am făcut multe fotografii pentru că, la apus, în Golden Hour, lumina pică exact pe treptele clădirii și intră printre coloanele exterioare, creând o lumina superbă, în care nu au cum să nu iasă fotografiile.

Muzeul este cel mai important muzeu al statului român și a fost înființat în 1970. Muzeul este, de fapt, găzduit de clădirea ce se numește Palatul Poștelor (vis-a-vis de palatul C.E.C., pe Victoriei), locația fiind construită în 1900, în stil neoclasic.

Unghiuri pentru fotografiat sunt destule și locul mă atrage mereu să mă întorc, indiferent câte fotografii aș avea acolo.

 

4.

Arcul de Triumf

 

Nu avea cum să lipsească din acest articol. Este un simbol al Bucureștiului și are o varietate mare de locuri din care poate fi fotografiat. Unul dintre unghiurile pe care nu am reușit încă să le expoatez, dar pe care vi l-am arătat printr-o fotografie a fabuloaselor în vlog, este unghiul din care, după părerea mea, este surprins cel mai bine monumentul care, by the way, a fost finalizat în 1922 și comemorează victoria României în Primul Război Mondial. Arcul de Triumf are 27m înălțime iar mai jos, aveți două unghiuri folosite de mine până acum.

 

3.

Cărturești Carusel

 

Cea mai frumoasă librărie pe care am văzut-o vreodată. Este găzduită, de o clădire-monument din centrul istoric al Bucureștiului, pe Lipscani, și se desfășoară pe 6 niveluri însumând 1000mp.

Multă lume se fotografiază aici așa că nu o să fie nimeni privit ciudat dacă face asta (dat fiind faptul că este o librărie, în definitiv). Locuri instagramabile sunt multe iar dacă tot ați ajuns acolo, luați și o carte-două cu voi acasă dacă n-ați mai făcut asta de mult.

 

2.

Ateneul Român

 

Ne apropiem vertiginos de final iar pe locul 2 am așezat, pe bună dreptate, o altă clădire-simbol a capitalei, anume Ateneul Român. Clădirea a fost finalizată în 1888 și are 41m înălțime. Situat pe Calea Victoriei, Ateneul este realizat într-o combinație de stil neoclasic cu stil eclectic.

Are foarte multe unghiuri care se pot folosi atât în exterior cât și în interior. Vă las mai jos câteva dintre ele.

Este, deasemenea, alt loc în care nu mă satur să îmi fac fotografii.

 

1.

Cișmigiu – Bistro la Etaj

 

Locul de pe poziția I a venit, cumva, natural. Este bine-cunoscut ca “loc instagramabil” fiind chiar prezentat astfel încă de la deschidere când fabuloasele au făcut o campanie acolo, pe fiecare masă găsindu-se, ulterior, un ziar de prezentare a locației, împânzit de fotografii ale fetelor.

Cișmigiu – Bistro la Etaj este un restaurant în stil franțuzesc, aflat în incinta vechiului hotel Cișmigiu construit în 1912. Atmosfera din Bistro este extrem de primitoare iar eu mă opresc, de fiecare dată, și la masă atunci când urc să fac poze (și nu doar atunci când fac poze). Meniul nu este foarte variat dar vă asigur că mâncarea este delicioasă. Locul este “o oază de bun gust”, așa cum o prezintă chiar ei.

Personalul este extrem de prietenos și chiar te invită să profiți de fiecare colțișor care te poate inspira pentru fotografii. De la ieșirea din lift până la terasă, absolut fiecare cm2 vă stimulează inspirația și vă face să vreți să îl folosiți, credeți-mă! De fapt, nu. Nu mă credeți. Mergeți și vedeți! O să-mi mulțumiți dacă nu i-ați trecut pragul până acum.