Mi-a propus cineva să fac un vlog despre lucrurile care am constatat că nu mi-au fost utile din tot ce am cumpărat pentru începutul acasă cu Clara și perioada post-partum și ce consider că a fost extrem de folositor. Mi-am dat seama că am cumpărat lucruri și după ce am ajuns cu ea acasă, lovindu-ne de nevoia de a le avea, așa că le veți găsi și pe acestea mai jos.

Am folosit marea majoritate a articolelor pe care le-am luat. Extrem de utile, vitale chiar, mi-au fost și îmi sunt tampoanele de sân și lanolina. Pompa nu am folosit-o niciodată, după cum v-am povestit mai pe larg în articolul despre alăptare. Clara e alăptată exclusiv la sân și n-a băgat niciodată în gură nicio tetină (nici suzetă nici biberon), deci nici din astea nu am folosit – avem un biberon venit în pachet cu pompa și două suzete primite la diverse evenimente înainte de naștere.

Am folosit tot ce am pus în articolul despre “Ce am cumpărat pentru buburuză și periaoda post-partum” (link aici către el) înafară de protecțiile pentru pătuț, coșul de gunoi de scutece (îl vom folosi, probabil, când începem diversificarea pentru că acum scutecele Clarei nu miros urât), pompița de nas (mi s-a părut inutilă. Nu prea trage cine știe ce. Preferăm să scoatem ce e strâns cu batista bebelușului – trage Emilian cu gura. La aspirator nu a fost nevoie să o atașăm. Oricum, nu a fost cazul prea des de mucișori.). Nu am folosit nici peria de curățat biberoane, nefolosind biberoane, pompa de sân și biberinul din pachet, cum am mai spus, în consecință nici sterilizatorul. Perna de alăptare mi s-a părut foarte incomodă și inutilă. Plus că strică toată conectarea cu copilul, nemaiținându-l tu în brațe ci așezându-l pe o pernă. Am încercat să o utilizez o dată, but it’s a big “No!” for me. Folosesc o pernă normală sub mâna mea și gata.

În rest am folosit absolut tot. Mă rog, vremea jucăriilor nu a venit încă, dar se apropie. Doar zornăitoarea din lemn i-am dat-o momentan, dar doar supravegheată, pentru a exersa controlul asupra mânuțelor.

Am mai cumpărat, în schimb, lucruri, de nevoie cărora ne-am lovit pe parcurs. Am luat o perie din păr de capră pentru perișorul Clarei pe care o folosim în special după băiță pentru a-i usca părul (nu știam dacă va avea perișor, motiv pentru care nu am luat-o înainte să se nască). A venit împreună cu un pieptăn de lemn și o perie pentru păr mai lung, când va fi cazul. Setul este de pe Little Prints și suntem tare încântați de el.

Am mai luat încă două prosoape de baie cu glugă, pentru că cele două pe care le avea nu erau suficiente la început, cel puțin, când făcea foarte des caca pe ele atunci când o ștergea Emilian după ce o spăla la fiecare scaun. Când s-a terminat gelul de duș de la Mustela l-am înlocuit cu Bioderma ABC Derm, folosind și crema din aceeași gamă. Dacă tot suntem aici, la recomandarea asistentelor din maternitate am combinat Sudocrem-ul cu o cremă de gălbenele și îl folosim așa, iar când se întâmplă să fie puțin iritată la funduleț îi dăm cu Bepanten. Ca și șervețele umede, pe care le folosim doar când Clara are pampers ud, am ales tot Bioderma ABC Derm. Ca și pamperși, ca să ofer un feedback, noi suntem foarte mulțumiți de Pampers Premium Care. Am folosit numarul 0 la început, iar acum suntem la numărul. 2.

Ce a salvat somnul în pătuț al Clarei a fost sistemul de înfăşare pe care l-am luat de pe bebebliss.ro. Am ajuns să o înfășăm noaptea pentru că altfel este atât de agitată în pătuț (dar doar în pătuț) încât ori nu adoarme ori se trezește dacă o punem acolo direct adormită (cred că ar trebui, curând, să fac și un articol despre somnul Clarei).

Am mai luat o paturică de lână de la Scutecilă și două păturici se la H&M, una de fleece și una din pluș cu glugă, pentru că o învelim în landou, în leagăn, în pătuț noaptea (doar când e în sistemul se înfășare o ținem învelită) etc.

Ca și “jucării” am luat carduri Montessori cu contraste, folosindu-le doar pe cele alb-negru momentan, acestea fiind pentru 0-3 luni, urmând să introducem albastru și roșu în perioada următoare și restul culorilor după ce va împlini 6 luni. I-am mai cumpărat două cărți senzoriale cu contraste, un carusel din lemn și unul tip “Mobilul lui Gobbi” (pe care îl va folosi după trei luni și jumătate), carusele pe care le punem deasupra pătuțului Clarei și pentru care Emilian a făcut un suport de lemn. Pe lângă cele două, i-am confecționat noi un fel de carusel Munari pe care l-am atașat centrului de activități și pe care l-am folosit încă de la început (cred că ar trebui să fac un vlog și cu activitățile pe care le facem cu Clara pentru a-i stimula dezvoltarea în toate ariile). I-am mai luat o zornăitoare moale de la H&M pentru că acum, așa cum v-am spus, exersăm prinderea jucăriilor cu mânuțele, iar singura jucărie suficient de subțire pentru a o cuprinde ea în palmă era zornăitoarea din lemn de pe AliExpress, dar fiind din lemn, iar ea necoordonându-se încă, se putea lovi foarte ușor cu toată supravegherea noastră. Ultima achiziție este o jucărie muzicală moale, tot de la H&M, pe care o va primi de Crăciun și un inel de dentiție de silicon care va veni mai devreme, de Moș Nicolae.

Am mai luat multe hăinuțe pentru perioadele ce vor urma (body-uri petrecute, pantalonași, șosete, botoșei pentru plimbările în sistemul de purtare, un body de Crăciun, hăinuțe groase, croșetate, de lână, căciulițe și combinezoane de blăniță sau de fâș etc.). Avem acum și o protecție de iarnă Isara îmblănită de la Scutecilă pentru sistemul de purtare luat tot de la ei.

I-am luat muuulte fundițe pentru că ne place tare cum îi stă cu ele și vrem să avem să le asortăm cu toate hăinuțele și, totodată, i-am luat și bentițe pentru primăvară/început de toamnă.

Am luat pentru dormitor un umidificator cu senzor de umiditate de la Babymoov pentru că era destul de uscat aerul și favoriza apariția mucișorilor peste noapte.

Aplicațiile “The Wonder Weeks” și “Babysparks” (plătite, deci trecute la achiziții ulterioare) ne ajută mult pentru a monitoriza leap-urile, respectiv pentru a ne inspira cu privire la activitățile pe care le putem face cu Clara. Mai folosim “Bebe+” de la Philips, unde notez scutece, somnuri, mese și “White noise baby sleep sounds” pentru sunetele albe care ne sunt extrem de utile (reproduc sunetele pe care bebe le auzea în burtică, liniștindu-l prin recreerea mediului din pântec)! Aplicația “Parents” pe care o vedeți în ss-ul de mai jos este cea a Uraniei Cremene unde rulează programul “All about parenting”.

Ca și medicamente (impropriu spus) îi dăm Vigantol (vitamina D), Protectis (probiotic) și Kebene (pentru gaze – la început i-am dat Espumisan).

Pentru mine am luat uleiul de masaj perineal de la Weleda, ulei despre care v-am povestit în articolul despre perioada post-partum și un spray organic pentru calmare după naștere (tot pentru perineu) de la Lanolish pe care, insă, nu prea l-am folosit. Și pentru că știam că ulterior sarcinii sunt probleme mari legate de căderea părului, mi-am luat un tratament de la Foltène anti-cădere pe care l-am folosit cam din a doua lună după ce am născut. Momentan, parul meu este mai mult decât ok.

Sper că nu am ratat nimic și am bifat toate lucrurile de care am avut nevoie în plus ulterior nașterii Clarei și sper ca și această listă să vă fie de folos.