A venit momentul articolului anual în care vă arăt cărțile citite din anul care se apropie de final și planul pe anul viitor.

Hai să trecem la treabă!

2021

Anul acesta am citit 20 cărți. Cele mai multe/un an citite vreodată. O să încerc să le împart pe categorii și nu o să vă povestesc mare lucru despre fiecare în parte, pentru că majoritatea dintre ele vor fi prezente în categoria “3 cărți/vlog” unde vi le disec mai în amănunt.

O să încep cu cele trei cărți care mi-au plăcut cel mai și cel mai mult din tot ce am citit anul ăsta și care sunt, împreună, toate trei, într-un vlog din cele amintite mai sus (cu articol aferent, bineînțeles). Toate de dezvoltare personală, dar le-am pus separat de celelalte pentru că formează “Top 3”. Așadar, Mindset – Carol Dwek, Esențialismul – Greg Mckeown și Drive – Daniel Pink. Toate trei cărți puternice, care schimbă viziunea asupra aspectelor pe care le prezintă. Abia aștept să vedeți vlogul și să citiți articolul dedicat lor!

Anul trecut mi-am propus să lucrez la o abilitate care m-ar ajuta să cresc semnificativ și care îmi lipsește sau există într-o proporție mult prea mică în mine. A fost simplu de identificat: vorbitul cu oamenii. Mi-era foarte teamă de a nu mă face de râs, de a nu dezamăgi, de a nu mă ridica la așteptările celorlalți, de a, de a, de a. Am citit trei cărți în direcția asta, cărți care m-au ajutat întro măsură destul de mare. Există și aici un vlog și un articol viitor despre toate trei: Networking pentru cei care detestă să facă networking – Devora Zack, Cum să vorbim în public – Dale Carnegie și Cuvinte care schimbă minți – Shelle Rose Charvet.

Anul acesta am descoperit neuroștiința, prin Mind Architect – dacă nu ați ascultat niciun episod de podcast cu Paul Olteanu, vă recomand din toată inima să o faceți. Am citit, în consecință, o carte de neuroștiință, Antrenează-ți creierul – Joe Dispenza, o carte care îmbină neuroștiința cu psihologia, 12 reguli de viață – Jordan Peterson și, dacă tot am ajuns în zona asta, o carte de logoterapie (ce ține de ramura psihologică) și dezvoltare personală: Omul în căutarea sensului vieții – Viktor Frankl.

Am adăugat în același colaj si singura biografie pe care am citit-o anul ăsta, ca să nu o așez singură și mare undeva separat. Chanel – Bertrand Meyer-Stabley.

Următoarele 10 cărți sunt atât de dezvoltare personală, cât și de business, și nu le-am prezentat separat pentru că multe dintre ele se încadrează în ambele categorii. Așadar, strict pe partea de business sunt Ghidul antreprenorului începător – Valentina Saygo & Liviana Tane și Start în Antreprenoriat – Cristian Onețiu. Arta războiului, de Sun Tzu prezintă fix ce spune titlul, însă Emilian a citit-o din perspectiva unui antreprenor, în context de business, așa că, dacă o privim din această perspectivă, ar intra și ea la business.

Iar strict pe dezvoltare personală sunt Dimineața miraculoasă – Hal Elrod și Curajul de a fi vulnerabil – Brené Brown.

Toate celelalte prezintă un mix între cele două universuri. Sunt cărți de dezvoltare personală, dar în direcția de business, cu idei care se pot aplica, însă, în mai toate domeniile vieții și vi le înșir mai jos imediat: 21 de secrete ale antreprenorilor de succes – Brian TracyPregătit pentru succes – Jeff KellerDe la idee la bani – Napoleon Hill, Atitudinea este totul – Jeff Keller și aici și Începe cu ce nu-ți place – Brian Tracy din nou.

Și așa am terminat cu 2021. Un an plin, cu toate că am avut vreo două luni de pauză totală de la citit. Probabil aș mai fi adăugat vreo 2-3 cărți dacă nu m-aș fi oprit atunci din cauza unor probleme de concentrare. Good, să trecem la planul de citit pentru anul următor, la care se vor mai adăuga cărți, dar momentan, planul este următorul (nu le mai pun pe categorii, vi le prezint pe toate, doar cu titlu și autor):

  1. Secretele succesului în era digitală – Dale Carnegie
  2. 4 ore – săptămâna de lucru –  Timothy Ferriss
  3. Vând orice, oricând, oricui – Adrian Cioroianu
  4. Eficiența în șapte trepte – Stephen Covey
  5. Stabilirea prioritatilor – Stephen Covey
  6. Controlează-ți timpul, ca să-ți controlezi viața – Brian Tracy
  7. Puterea transformatoare a meditației transcedentale – Bob Roth
  8. Mintea independentă – Osho
  9. Curs de meditație – Osho
  10. Cum să dormi bine – Dr. Chris Idzikowski
  11. Vindecarea copilului interior – Stefanie Stahl
  12. 13 lucruri pe care oamenii puternici mental NU le fac – Amy Morin
  13. Mindfulness – Ellen Langer
  14. Despre claritate – Jamie Smart

În vlog v-am mai arătat și patru dintre cărțile pe care le-a citit Emilian anul ăsta, simțind că, adăugându-le, pot aduce o plus-valoare. Așadar vi le enumăr și aici. Tony Robbins – Banii – Stăpânește joculGhid de investiții – Robert Kiosaki, Tracțiune – Gino Wickman și ReSetează-te! – Dean & Anne Ornish.

Ah, era să uit: la finalul vlogului vă povestesc rapid despre cursul de citire rapidă în care a investit Emilian anul acesta (ce înseamnă și care e treaba cu astfel de cursuri). Spoiler: în mod normal, un om citește cu 250 cuvinte/minut. La finalul unui curs de citire optimizată se poate depăși pragul de 1000 cuvinte/minut. Putem citi și reține mai mult. E incredibil, credeți-mă!

Hope it was useful!

Have a magic end of December!