Până acum, Thassos este singurul loc în care am ajuns în Grecia. Am mers doi ani la rând iar anul ăsta o să merg în Halkidiki de unde o să vă arăt cele mai frumoase locuri în care o să ajung.

Până atunci, pe lângă video blog-ul de mai sus, vreau să punctez în scris câteva informații despre vacanța din 2018 din Thassos.

Nu are rost să vă descriu în cuvinte ce puteți vedea mai bine în imagini dar vă pot da câteva informații legate de cazare, prețuri și plaje de bifat.

Noi am stat la Glikadi. Gășiți hotelul imediat pe Booking. Cazarea a fost exact ca în fotografiile de prezentare, nu am avut surprize neplăcute. Prețurile sunt avantajoase (diferă de la an la an, de la perioadă la perioadă, așa că e irelevant să vă spun cât am plătit noi în 2018).

Am avut o cameră cu vedere la mare iar din pat vedeam răsăritul. Superb. Am optat pentru mic-dejun la hotel iar mâncarea (mai ales dulciurile făcute acolo) a fost extrem de bună. Nimic de reproșat.

În ceea ce privește prețurile pentru o masă “în oraș”, se ajunge în general pe la 10€ de persoană. Plus, minus. Dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 12, cam așa. Depinde pentru ce optați.

Vă recomand cu căldură preparatele lor tradiționale. Le-am furat musacaua cu vinete și o fac și eu acasă. Pentru cei cărora le place carnea de miel, să încercați neapărat kleftiko. Gyrosul este foarte asemănător cu shaorma noastră însă are sos tzatziki în loc de toate sosurile noastre nesănătoase. Souvlaki sunt un fel de frigărui, foarte bune. Fructele de mare, iar, trebuie neapărat să nu lipsească din meniu. Au preparate foarte diverse ce conțin fructe de mare și sunt super bune. Baclavaua și kataif-ul sunt dulciurile mele preferate din zonă.

Nu m-a dat pe spate frappe-ul lor însă (pentru că, pe căldura aia, cafeaua rece e cea mai bună). Prea puțin lapte, după părerea mea. Nu se compară cu cele de la noi.

Un lucru important, era să uit de el: în general, apa plată și desertul sunt din partea casei cam în toate tavernele. Îți pot aduce pepene (de cele mai multe ori), baclava sau diverse prăjiturele.

Terminând discuția despre mâncare, concluzia la care am ajuns este că cel mai bun mod de a veni în Thassos este cu mașina personală. Dacă nu, măcar să aveți una închiriată pe insulă. Sunt multe plaje de văzut și nu există alt mijloc de transport decât cel pe care ți-l conduci tu. Insula are o circumferință de aproximativ 100 km, plajele sunt la distanțe destul de mari una de cealaltă și e păcat să stați doar într-un loc dacă tot ajungeți acolo.

Cu ieșire la Marea Egee, Thassos are plaje pentru toate gusturile. De la cele cu baldachine și baruri de unde îți vine cocktail-ul “la pat”, până la plaje (aproximativ) sălbatice unde e liniște perfectă.

Printre preferatele mele este, fără doar și poate, Marble Beach. Nu este nisip în apă ci pietricele de marmură, lucru ce face apa perfect limpede. Culoarea e superbă. Vă las o fotografie mai jos ca să vă convingeți. Dacă, însă, se formează valuri mari de la diverse ambarcațiuni de viteză, aduc nisip din larg și apa se tulbură. În general, însă, arată așa:

Altă plajă minunată, virgină, la care nu poți ajunge de pe insulă ci doar cu o barcă (sau mergând în croazieră, lucru pe care chiar vi-l recomand, merită), este Kefalas.

Paradise este altă plajă superbă și destul de mare. Este perfectă pentru familiile cu copii mici pentru că apa nu este adâncă nici la 10m de mal.

Salonikios are câteva baldachine improvizate din paleți și hamace și este atât de liniște încât poți sta să dormi la umbră pe saltelele de pe paleți toată ziua.

Aliki este o plajă bună pentru snorkeling, lucru pe care îl faci degeaba la Paradise, de exemplu, pentru că nu vezi nimic în apă. La Aliki sunt, în laterale, cel mai mult, stânci, pești și gropi de explorat. Au si restaurante deci poți și să mănânci copios dacă ți se face foame.

Dacă vreți ceva mai extra, mie mi-a plăcut mult la Aqua Beach Bar.

Nici străduțele pitorești de pe insulă nu sunt de neglijat așa că profitați de fiecare loc pe care insula vi-l poate oferi.

Când plecați acasă trebuie neapărat să vă faceți provizia de ulei de măsline de-acolo. Oamenii îl fac acasă și îl vând pe la porți sau în magazinele mici. Cel mai avantajos este să luați o canistră de 5kg. Condimentele sunt diverse și foarte aromate. Săpunurile sunt, iar, o variantă bună de “chestii” de cumpărat din Grecia. Și ca suveniruri, înafara magneților veșnici, eu mi-am luat un elefănțel mic și auriu pe care îl cheamă “Elefănțel” și un șirag de mătănii roz pudră pe care le am la mașină.

Thassos, “Insula de smarald”, este situată în golful Kavala așa că, la întoarcere spre casă, am oprit să vizităm și Kavala. Orașul se vede foarte frumos de sus.

Grecia are oameni frumoși, pe lângă toate frumusețile ei turistice. Oameni frumoși, calzi și primitori. Abia aștept să vină August și să vedem și Halkidiki.

See you soon!