Jurnal de călătorie

Lovers, am fost patru zile în Viena la început de Noiembrie și ne-am plimbat până am făcut febră musculară la picioare și ne dureau, efectiv (pe mine, cel puțin), tălpile. Ne-am cumpărat city break-ul ăsta acum câteva luni bune, înainte să rezervăm vacanța din Cipru, și am plătit 823lei pe trei nopți de cazare cu mic dejun și 86€ pe biletele de avion (prețurile sunt pentru două persoane, ca și cele ce urmează să vi le scriu mai jos).

Am plecat la 16:40 din București și am aterizat, după o oră și 40 minute, în Viena, la ora locală 17:20. Am luat trenul din gara de lângă aeroport (9€ pentru amândoi) și ne-am cazat la Ibis, pe Mariahilferstraße, la etajul 10.

În prima seară am ieșit să mâncăm și să ne plimbam prin zona hotelului (deși am ajuns aproape de centru pe jos chiar dacă era frig afară). Masa a fost 50€ (la Zum Hagenthaler, un restaurant la 130m de hotel). Emilian și-a luat și o supă cremă de usturoi  cu crutoane, pe lângă felul principal de mâncare, supă care nu mă așteptam să fie atât de bună (trebuie să încercați neapărat așa ceva dacă aveți ocazia) iar porțiile au fost generoase, ca peste tot prin Viena.

Micul dejun la Ibis a fost foarte bun. N-am fost nevoiți să mâncăm prostii (salam, cârnați, prăjeli, etc.) și ne-am luat în fiecare dimineață omletă cu verdeață, brânză, roșii, castraveți și prosciutto, am băut ceai și am mâncat și câte un croissant cu unt sau niște cereale cu lapte (exista posibilitatea să îți faci singur gofre, ceea ce mi s-a părut foarte tare – am mâncat și noi în ultima dimineață, după ce am studiat în prealabil cum manevrează alții aparatul respectiv) iar masa, fiind foarte consistentă, ne ținea de foame destul de mult.

Ne-am cumpărat în a doua zi abonamente de transport (valabile pe orice transport în comun chit că era tramvai, autobuz sau metrou), pentru 72h pe care am dat 34€ și ne-a mirat faptul că bunul simț prima peste tot, un exemplu foarte bun fiind faptul că nu se validau nicăieri abonamentele sau biletele de tansport și nici nu te verifica cineva, dar, cu toate astea, oamenii nu mergeau fraudulos. Fă asta la noi!

Am ajuns la Schombrunn, în curtea căruia se instala piața de Crăciun care s-a deschis pe 15 Noiembrie, la 5 zile după ce am ajuns noi în țară. Am vizitat tot palatul (40€ ambele bilete de intrare pentru turul complet) și cel mai mult m-a impresionat sala balului (mai știți desenele cu Prințesa Sisi?) chiar dacă tot palatul, în sine, este incredibil.

Am mers, apoi, în Stephansplatz și am vizitat Domul Sfântului Ștefan. Am urcat și în turn pentru 12€. Locul este un simbol magistral al Vienei. N-am decât să vă arăt ce e acolo. Cuvinte in plus… N-am de ce să scriu.

În a doua seară am fost la Prater, un parc de distracții mare de tot și ne-am dat într-o nebunie cu lanțuri care ne-a urcat la 117m și pentru care am plătit 10€ amândoi. Am mâncat la Prater Alm Restaurant câte o porție imensă de șnițel vienez și am avut muzică live. Am lăsat 50€ acolo.

În a treia zi, după micul dejun, ne-am dus să vedem apartamentul lui Mozart (18€)

Iar după-amiază am mâncat la Peter Pane, un Burger Restaurant care ne-a plăcut mult de tot! O varietate foarte mare de burgeri extrem de buni și de altfel față de ce găsim peste tot, o locație cozy rău, intimă și absolut totul brand-uit de la sosuri la tacâmuri, suporturi de șervețele, etc. Am plătit 35€ și am mâncat de-am rupt. Restaurantul este la 250m de hotelul unde am stat, pe Mariahilfer, iar acolo am luat cea mai delicioasă și sățioasă masă din City Break-ul nostru.

Nu am apucat să vedem tot ce ne-am propus pentru că ba nu ne-am sincronizat cu ora închiderii unor obiective, ba unele erau închise pentru anumite evenimente, ba unele erau în renovare. Dar în ultima zi am reușit să vizităm, după părerea mea, cel mai impresionant loc din Viena: Sala de Gală a Bibliotecii Naționale Austriece. Superb! Grandios! N-am cum să descriu câtă măreție și istorie simți în locul ăla. Intrarea a fost 16€ pentru amândoi. Nu ratați locul ăsta dacă ajungeți în Viena! Vă pun destul de multe fotografii pentru că, efectiv, nu pot să mă decid ce să scot din ce am selectat.

În concluzie, Viena e impresionantă. Turismul este exploatat la maxim și deștept, clădirile păstrate și tot ce s-a construit pe lângă, în același stil, cu scopul de a nu schimba cu nimic magia locului, toate te transpun acolo unde trebuie. Despre infrastructură nu mai vorbesc.

Primăvara, vara sau la începutul toamnei este cu atât mai frumos cu cât totul este verde și viu iar parcurile și grădinile au mult mai mult farmec atunci. Schönbrunn-ul, Muzeul Fluturilor și Viena, în general, mai are multe să ne arate. Dar nu în Noiembrie.

Vă mai las câteva fotografii de pe străzile Vienei cu locuri pe care le-am văzut din mers.

P.S. Toate fotografiile din articol sunt de la domnul Google. Iar noi nu am apucat să facem foarte multe poze pentru că a fost foarte frig, am fost baricadați de haine, eu eram răcită pe antibiotic și multe alte pastile, siropuri și spray-uri de gât, și, pe de-asupra, n-am luat nici DSLR-ul la mine (greșeală pe care nu o mai repet) iar cu Canon-ul compact nu îmi place să fac poze decât la detalii. A fost prima și ultima vacanță în care am preferat să fiu comodă și să nu car Nikon-ul după mine cu obicetivul meu de 55-300 care mi-a lipsit enorm.