Bun, video blog-ul este ca să simțiți puțin din vibe-ul vacanței noastre în Ayia Napa iar articolul va fi unul informativ, obiectiv, în mare parte, în care vă voi da informații legate de costuri, condițiile de cazare, locuri de bifat, etc

Prietenii noștri luaseră vacanța cu ceva timp înainte să ne gândim și noi să mergem cu ei dar am avut norocul să prindem ultimele două locuri din avion. Am zburat cu Blue Air iar costul biletelor a fost de 280€ (pentru amândoi).

Am găsit un transfer bun la preț de la aeroport la locația unde am fost cazați și, ulterior, înapoi la aeroport, transfer pe care l-am rezervat din țară. 38€ cu totul.

Aeroportul, care se află în Larnaca, este la 55km de Margarita Napa Apartments, unde am stat noi.

Am ajuns în Cipru pe 1 Octombrie și am plecat pe 6 iar pe cele cinci nopți de cazare în locația despre care v-am spus mai sus, am plătit 208€.

Cazarea nu ne-a dat pe spate. Nu am avut șampon și gel de duș în recipientele acelea mici pe care le găsim de obicei în hoteluri, lenjeria și prosoapele ni le schimbau la trei zile iar wc-ul era defect.  Am avut bucătărie în cameră, cu o plită micuță, frigider, farfurii, pahare, căni și tacâmuri. Camera, per total, din punctul meu de vedere, arată mult mai bine în pozele lor de prezentare din on-line. Decentă, totuși, și realitate. Nu ne-a dat pe spate dar nici nu putem spune că nu ne-am simțit ok acolo, mai ales că nu petreceam extrem de mult timp în cameră.

Am avut surpriza ca, fiind extra-sezon, să ni se ceară 5€/zi pentru telecomanda aerului condiționat. Nu am luat-o, nemaifiind atât de vital aerul condiționat la temperaturile de Octombrie (cam 25° noaptea). Ferestrele generoase ne-au ajutat să nu avem o mini-seră în cameră pe timpul nopții. Ziua, erau în jur de 29° însă, dat fiind aerul uscat, se resimțeau ceva mai mult decât la noi, părând, deci, mult mai cald de atât.

Ca idee, noi am avut la noi 700€ pe care i-am cheltuit până la ultimul bănuț, fără, însă, să ne propunem să nu ne întoarcem cu bani acasă, dar nici abținându-ne de la ceva.

Prețurile sunt puțin mai scumpe decât în Grecia. Dacă acolo, o masă/persoană era în jur de 10€, aici prețul mediu crește la 15€.

Singura plajă la care am fost, a fost Nissi Beach pentru că, unu la mâna, era foarte aproape de noi, doi la mâna, e considerată cea mai frumoasă plajă din Ayia Napa și nu aveam de ce să nu profităm de ea. Nu se compară cu plajele din Thassos, dar depinde de preferințele fiecăruia. Nissi Beach este o plajă, într-adevăr, cu nisip fin și apă curată, fără pietre în apă, cu o trecere treptată spre apa adâncă, însă nu are nimic virgin în ea. Este plina de oameni, șezlonguri și umbrele, baruri și foaaaarte mulți copii. În prima zi, am luat două șezlonguri și o umbrelă, pachet pentru care am plătit 7,5€ dar am stat toată ziua la unul dintre barurile de lângă șezlongurile noastre și am cheltuit o grămadă pe lucruri de la bar. Din a doua zi, însă, ne-am reorientat, am adus cu noi în rucsat lucrurile pe care le-am consumat pe plajă și ne-am așezat direct la masă, fără să plătim degeaba șezlonguri și umbrelă. Am cumpărat mâncare și înghețată de la bar și am micșorat considerabil niște cheltuieli, de altfel, inutile (un cocktail de la Le Coq, cocktail-uri de care eu, una, am abuzat toată vacanța, costa 1,3€ în supermarket și 5€ la barurile de pe plajă, asta ca să vă faceți o idee).

Doamnele de acolo erau drăguțe și ne dădeau gheață și pahare de câte ori aveam nevoie pentru băuturi și astfel, aproape fiecare zi de plajă ne-am petrecut-o la o masă, sub o umbrelă, feriți de căldura directă a soarelui, cu toate obiectele personale perfect în siguranță când mergeam în apă toți patru.

Vreau să vă arăt o imagine cu Nissi Beach din dronă. Imagine cu Watermark, dar asta mi-a plăcut cel mai mult din Google, so sorry for that!

Într-una din zile am închiriat cu 15€ o hidrobicicletă și ne-am dus în larg, lucru pe care vi-l recomand.

Drumul până la plajă îl făceam ori cu autobuzul (1,5€\persoană\călătorie) sau cu taxiul care cerea 8€ de la noi la Nissi Beach. Majoritatea taxi-urilor din Ayia Napa sunt niște Mercedesuri lungi, cu două rânduri de scaune în spatele șoferului, deci, cu 8 locuri.

Singurul loc pe care l-am “vizitat” a fost Kapo Greko sau Sea Caves, un loc drăguț de lângă Ayia Napa, unde abia am reușit să facem câteva poze din cauza luminii extraordinar de proaste din perioada zilei în care am ajuns noi acolo.

Și puțin ajutor de la domnul Google down here.

De la Kavo Greko am luat-o pe jos înapoi spre Ayia Napa, chiar dacă locul este la 8,5km de unde stăteam noi, și ne-am oprit la prima plajă pe care am găsit-o, ne-am așezat pe iarbă printre palmieri și am stat acolo, la umbră și răcoare, câteva ore bune, după care l-am chemat pe nenea cu taxiul căruia îi luasem numărul de telefon la dus și ne-am întors la cazare.

Nu se simte aerul tradițional în Ayia Napa, fiind o stațiune cam ca la noi, cu multe restaurante, baruri, magazine și cluburi dintr-un capăt în altul. Viața de noapte este extrem de activă, mai ales în full sezon și dacă ajungeți acolo trebuie neapărat să vă plimbați într-o seară dintr-un club în altul până noaptea târziu. Ca să atragă cât mai mulți clienți, au oferte la băuturi în fiecare club (una plus una gratis, în general) iar întrarea a fost liberă peste tot.

Am găsit și câteva taverne unde am mâncat tradițional pentru că ne doream asta dar găsiți acolo toată plaja culinară, de la sushi la McDonald’s, KFC și Burger King. Era chiar și Hard Rock Cafè acolo. Nouă ne-a plăcut foarte mult mâncarea la Clarabel, de exemplu (unde avem și două poze draguțe pe care vi le pun imediat). Într-una din seri am luat o narghilea la Bedrock Cafè unde era muzică live în fiecare seară. Foarte drăguț conceptul de Bedrock, cu tot ce te putea transpune în Familia Flintstone.

N-am ratat nici parcul de distracții care este destul de mare.

Prietenii noștri și-au luat într-una din zile o excursie, “Discover the island”, pe care au dat 36€/persoană. Pe noi nu ne-a tentat, dar e bine de știut că puteți face atât excursii cât și croaziere pe mare. Sunt multe agenții din care puteți alege.

Ne-a surprins câți români lucrează acolo, dădeam de ei peste tot prin restaurante și baruri.

Concluzionând, cu totul ne-a dus undeva în jur de 1200€, dar se poate scoate mult mai ieftin dacă vă doriți să puneți limită/zi la portofel.

Nu mă așteptam să iasă un articol atât de lung în momentul în care m-am apucat să scriu, dar sper că am acoperit toate eventualele întrebări pe care le-ați fi putut avea în legătură cu vacanța noastră din Cipru.

Peste două săptămâni plecăm la Viena, într-un City Break pe care abia îl așteptăm.

Vă țin la curent!

Kisses!