Not that healthy, dar pe cât se poate (+ un update la final, cu varianta “Healthy 100%”).

Vreau să vă arăt astăzi rețeta de dulce care îmi place cel mai mult din tot ce cuprinde palmaresul meu de rețete pe zona asta.

Este extrem de simplu de făcut, este gata în maxim 30 minute cu tot cu statul la cuptor și este, bineînțeles, adaptată asttfel încât să conțină cât mai puține lucruri not-healthy (în cazul de față, un singur ingredient nu prea clean).

 

Ingredients:
  • două tablete de ciocolată Nestlé Dessert Noir (400g în total)

  • 5 ouă

  • 5 linguri de făină integrală

  • jumătate de pliculeț de praf de copt

  • 200g unt

  • fructe (de preferat cireșe sau vișine)

Rețeta în sine este extrem de simplă: Se amestecă într-un blender ouăle cu făina și praful de copt. Separat, se topeste ciocolata cu untul (ciocolata se va topi extrem de repede, dată fiind calitatea, plus că, fiind de menaj, nu este nevoie de topire la bain marie). Se amestecă cele două compoziții, turnând ciocolata treptat peste mixul de ouă cu făină și praf de copt. Apoi, se toarnă totul în forme de brioșe de silicon sau aluminiu sau în tava de brioșe tapetată în prealabil cu unt sau cu forme de brioșe din orice materila (hârtie, silicon, aluminiu). Avem grijă să nu umpleți până la refuz formele, dat fiind că aluatul va crește. Se distribuie fructele în brioșe și se bagă la cuptorul preîncălzit la 200° pentru 10-15 minute. Nu mai mult de 15, nu mai puțin de 10. Timpul de coacere diferă de la material la material, în funcție de forma în care turnați aluatul, așa că verificați brioșele cu o scobitoare de lemn. Mie, personal, îmi place să le scot din cuptor cât încă se mai ia puțin aluat pe scobitoare, pentru a avea o textură umedă.

 

Ca un tips spus din experiență, pentru cuptor electric, la 200°, în forme de silicon și cu umplutură de vișine (care sunt mai zemoase), scot brioșele din cuptor după 12 minute fix fix.

 

Nu aveți idee cât de bune sunt! Plus de asta, nu se usucă și pot fi consumate și după o zi, două… trei… Deși nu au cum să reziste atât.

Vreu să iau puțin pe rând ingredientele, făcând o mică paranteză: în cazul ciocolatei, pentru a ieși ce trebuie, este neapărat nevoie să folosiți ciocolata pe care am menționat-o mai sus. Am încercat și cu alt tip de ciocolată și nu iese același gust neam.

Ouăle, în general, sunt de țară. Și vă sfătuiesc să folosiți ouă de țară în general.

Făina neapărat integrală. Nu vă gândiți că este scumpă. Noi luăm de la Lidl cu un leu și ceva.

Untul să nu fie foarte gras.

Fructele pot fi congelate sau proaspete, rețeta funcționează cu orice fruct și în orice stadiu ar fi el. Eu am mai încercat-o cu fructe de pădure, căpșuni și lime (am stors două lime-uri și am folosit pulpa, sucul și puțină coajă rasă în compoziția finală; brioșele nu au crescut la fel, dată fiind textura mult mai lichidă, însă au fost extraordinar de bune).

Mie cel mai mult îmi plac brioșele cu vișine sau cireșe și pe astea vi le recomand să le încercați prima oară.

O să îmi dați dreptate.

Și update-ul despre care vă spuneam la început:

 

Fiind dulcele meu preferat din tot ce gătesc dulce, am vrut neapărat să îi găsesc o variantă 100% healthy. Singurul lucru care trebuia înlocuit era ciocolata folosită care, deși era neagră, avea zahăr în compoziție, așa că, la câteva luni după filmarea rețetei, am descoperit o ciocolată fără zahăr, de care m-am îndrăgostit. Am testat-o prima oară în varianta tartinabilă, la clătite umplute cu banane și ciocolată, și am testat-o cu succes și în rețeta de față (atât pe cea tartinabilă cât și pe cea tablete – rezultatul bombă fiind din ciocolata tablete, că na…): cantitatea aceeași (sau mai mare de ciocolată, cum vreți voi), procedura aceeași, topită cu 100g unt. Timpul petrecut la cuptor a fost același, așadar, singura diferență a fost înlocuirea ciocolatei de menaj, cu cea pe care v-am lăsat-o mai jos, fără zahăr. Este vorba despre Monteoro, pe care v-o recomand cu tot dragul! Gustul bioșelor este eeeextraordinar (and 100% healthy, ceea ce este un mare plus).

Enjoy those goodies!