Dede ne-a făcut sushi acasă și a fost atât de bun, încât mi-a fost foarte greu să montez vlog-ul ăsta și să editez fotografiile. Mor de poftă din nou.

Așadar, ingredientele de care avți nevoie pentru sushi sunt:

  • nori (un pachet)
  • orez special de sushi (500g)
  • 625ml apă
  • oțet de orez (≈5 linguri, îndoit cu același număr de linguri de apă)
  • cremă de brânză (200 – 250g)
  • castravete, ardei capia, morcov & avocado – toate tăiate julien
  • pește la alegere (noi am avut file de hering și file de somon proaspăt, ton la conservă și surimi)
  • sos de soia, ghimbir murat & pastă de wasabi, toate pentru servire
  • rogojină de lemn pentru rularea sushi-ului + folie alimentară pentru a împături rogojina
  • și bețișoare, normal

Toate ingredientele, înafara wasabi-ului, le-am găsit în Kaufland, dar cred că se găsesc în toate supermarket-urile. Wasabi-ul l-am luat de la un restaurant de sushi, pentru că cel din comerț se găsește greu, în cantități prea mari și este și destul de scump. Băieții de la sushi nu au vrut să mă lase să îl plătesc.

Așadar, lucrurile nu sunt atât de complicate pe cât s-ar crede. Orezul se spală în 4 ape și se pune la fiert în 625ml apă, amestecându-se, periodic, în el, să nu se lipească. Atunci când începe să fiarbă, se dă focul mic, se acoperă cu un capac și se mai lasă la fiert 10 minute. Ulterior se ia de pe foc, se transferă într-un bol și se lasă la răcit aproximativ 10 minute, de preferat la geam.

Între timp, se taie julien legumele (ardeiul capia, castravetele, morcovul și avocado-ul) și se pregătește peștele, pe care îl tăiem, de asemenea.

Ulterior, se amestecă într-o cană 5 linguri de oțet de orez și 5 linguri de apă și se omogenizează în orezul răcit. Aici trebuie reglată consistența orezului din ochi. Cantitatea de apă și oțet trebuie să fie 1-1, iar textura finală se vede cel mai bine în vlog. Orezul trebuie să fie lipicios, astfel încât să poată fi întins pe nori.

Un sushi clasic se face în felul următor:

  1. se așează nori-ul cu partea lucioasă în jos pe rogojina înfășurată în prealabil în folie alimentară
  2. se pune orezul, lăsându-se o margine de aproximativ un deget de capătul nori-ului, pe fiecare latură – orezul se întinde cel mai bine cu degetele umezite anterior
  3. se pune un strat de cremă de brânză peste orez, apoi se adaugă legumele și peștele
  4. se rulează, cu grijă, toată treaba

P.S.: se poate face și sushi “pe dos”, inversând ordinea nori-ului cu orezul

La final, sushi-ul se taie cu un cuțit, lama lui trebuind introdusă în apă fierbinte înainte de fiecare bucată tăiată, pentru a nu se lipi nimic de el.

Noi avem plăci de ardezie care mi se par perfecte pentru servirea sushi-ului, așa că le-am folosit. La final, Dedeman a așezat toată nebunia foarte instagramabil și a introdus în peisaj sosul de soia, ghimbirul murat, wasabi-ul și bețișoarele fără de care eu nu simt că mănânc sushi.

În vlog, tot procesul este mult mai explicit decât aș putea cuprinde în câteva cuvinte, so go see it!

Vă las și câteva fotografii, poate nu apucați să analizați bine opera finală în vlog.

 

Part two: