În acest articol vă vorbește o mami de Clara de 8 luni. Articolul ăsta l-am scris în Mai, acum jumătate de an, când Clara era în a treia lună de diversificare:

Primele două luni de diversificare s-au încheiat și voiam să vă pun în temă cu felul în care au decurs.

Am început să o punem pe Clara în funduleț la 5 luni, iar la 6, când am început diversificarea, deja stătea singură, fără sprijin.

În prima lună (și puțin din a doua) am introdus toate legumele, câteva condimente, uleiul de măsline, oul, carnea de pui, untul, smântâna, mămăliga.

Din luna doi am băgat micul dejun cu fructe, iaurt și cereale, dar despre asta vă povestesc articolul următor unde vă las și mesele noastre. În luna trei de diversificarea, când Clara a împlinit 8 luni, am introdus și cina. Prima gustare o vom introduce probabil la un an și a doua pe la un an și două luni. Ăsta e planul momentan.

Vă voi lăsa planul meu de diversificare pentru prima lună (implicit pentru prânz) mai jos. Impropriu spus plan, pentru că am adaptat totul din mers. Am introdus alimentele treptat, nu mai mult de unul o dată, și am modificat planul (pe care îl făceam pe o săptămână) în funcție de cum o vedeam pe Clara (de exemplu scoteam rădăcinoasele până făcea caca după o zi fără scaun).

În prima lună, ca și legume, Clara a mâncat cartof dulce, dovlecel, păstârnac, morcov, usturoi, praz, ceapă roșie, ardei kapia, avocado, zucchini, cartof normal, dovleac plăcintar, broccoli, conopidă (cele două din urmă au fost introduse după ce a făcut o lună de diversificare nu pentru că am pus vreo restricție de timp ci pentru că atunci le-a venit rândul).

Ca și condimente i-am dat busuioc verde, uscat, cimbru, oregano, pătrunjel verde. Voi mai introduce și altele, dar momentan asta am băgat.

All good până acum. Vă las planul mai jos, cu mențiunea că este strict informativ. Mulați-vă după nevoie copilului și faceți combinațiile pe care le credeți voi în regulă.

1 – CARTOF DULCE

2 – cartof dulce

3 – cartof dulce + DOVLECEL

4 – cartof dulce + dovlecel (s-a mâncat cel mai bine)

5 – cartof dulce + dovlecel + ULEI DE MĂSLINE

6 – PĂSTÂRNAC + dovlecel (i-a plăcut mult)

7 – cartof dulce + pastarnac + dovlecel

8 – cartof dulce + pastarnac + dovlecel + jumătate de cățel de USTUROI

9 – dovlecel + MORCOV + ulei măsline

10 – cartof dulce + păstârnac + dovlecel

11 – cartof dulce + morcov + PRAZ

12 – păstârnac + dovlecel + BUSUIOC + ulei de măsline

13 – cartof dulce + păstârnac + praz + usturoi

14 – morcov + dovlecel + ARDEI KAPIA

15 – cartof dulce + păstârnac + busuioc + ulei de măsline

16 – CARTOF + morcov + dovlecel

17 – cartof dulce + dovlecel + PĂTRUNJEL verde + semințe de in râșnite

18 – AVOCADO + ulei de măsline

19 – dovlecel + cartof dulce + pătrunjel + usturoi + ulei de măsline

20 – cartof + dovlecel + praz + UNT

21 – cartof dulce + ardei kapia + usturoi

22 – ZUCCHINI + morcov + avocado + ulei de măsline

23 – dovlecel + praz + unt + CIMBRU

24 – cartof dulce + ardei kapia + CEAPĂ ROȘIE + pătrunjel

25- zucchini + păstârnac + usturoi + busuioc verde

26 – cartof + praz + SMÂNTÂNĂ

27 – morcov + ardei kapia + avocado + ceapă roșie + ulei de măsline

28 – MĂMĂLIGĂ + unt + smântână

29 – DOVLEAC PLĂCINTAR + cartof dulce + ardei kapia + cimbru (azi nu a mâncat

Ca sfaturi generale pe care le-am primit și eu la rândul meu, nu combinați două rădăcinoase la o masă (risc de constipație), în caz de constipație încercați să reglați din alimentație și nu treceți imediat pe supozitoare – semințele de in proaspăt râșnite ajută, introduceți alergenii treptat, cu grijă, dar nu cu frică. În general, dacă voi nu aveți alergii și dacă, în timpul alăptării ați consumat alergeni, lucrurile ar trebui să fie line. Singurele restricții clare sunt sarea, zahărul și mierea, interzise până la vârsta de un an.

De mâncat mâncăm toți la masă, împreună, iar eu și Emilian îi dăm Clarei cu schimbul, cât celălalt ia două-trei guri de mâncare. De multe ori ia ea lingurița umplută în prealabil de noi și mănâncă singură. Ba chiar, acum când scriu articolul și suntem în a treia lună de diversificare, Clara de multe ori mănâncă și singură. Nu prea știe cu umplutul linguriței, dar e perseverentă și se descurcă minunat.

Cu vreo săptămână înainte să începem diversificarea am pus-o pe Clara cu noi la masă, în scaunul ei, să se obișnuiască.

Apa se poate da de la începutul diversificării, dar noi i-am dat cam după două săptămâni. Îi place tare. Ne vede și pe noi bând multă apă și asta ajută. Bea singură din cănuța ei de silicon cu cioc sau ajutată de noi din aceeași cănuță, fără capacul cu cioc pus (este un capac de silicon înălțat pentru a-l băga în guriță și are trei găuri prin care curge apa cu un debit relativ mic), sau, tot ajutată de noi, direct din paharul meu.

Că tot vorbim de “ustensile”, setul de silicon format din cană, pahar cu pai (pe care nu l-a folosit) farfurie și bol cu ventuză, toate le-am luat de pe AliExpress. Le găsiți și la noi, luate tot de acolo, brandurite de diverse magazine și vândute la supra preț. Dacă le comandați din timp să ajungă până începeți diversificarea e super ok.

Tot de acolo am mai luat și tacâmuri de silicon, dar și de metal pentru copii, pentru mai târziu, bavețica de silicon și degetele pentru periajul dinților (le vom folosi când vom avea dinți).

Am folosit, însă lingurițe luate de pe bebetei.ro pentru că sunt mult mai micuțe și mai potrivite pentru o guriță mică de bebe. Pe cele de pe AliExpress le vom folosi mai târziu.

Important la tot ce este plastic sau silicon este să NU conțină BPA. Trebuie să existe asta în specificații. Apropo, cei de la Aquavia au sticlele de plastic fără BPA și au și nivelul de alcalinitate foarte bun (9.4).

Scaunul Clarei este LittleONE by Pepita Milu, #beige și l-am comandat de pe pepitashop.ro (inițial ne-a venit altă culoare, dar au rezolvat repede eroarea). L-am ales pentru că este în regulă de folosit până la 6 ani, susținând până la 50kg. Are roți (lucru vital!) și material de acoperire din piele. Tavă detașabilă, multe variante de reglaj pentru înclinație și înălțime a tăvii și a suportului de picioare etc. Plus că mi-a plăcut mult culoarea (părea un rose gold în pozele de prezentare, dar e bej; îmi place, oricum).

Pentru gătit la aburi am optat pentru aparatul de gătit 2in1 de la Philips Avent. Îl recomand cu toată inima! Este extrem de ușor de folosit, de curățat și este cel mai bun prieten al nostru în bucătărie perioada asta. Are două funcții, de gătit la aburi și de blender, iar switch-ul între ele se face doar răsturnând recipientul. În prima lună i-am gătit Clarei DOAR la aburi. Abia în a doua lună i-am băgat și la cuptor sau am tras în tigaie anumite alimente.

Cred că am terminat cu prietenii noștri din bucătărie.

Aveți încredere în instinctele voastre și ascultați-vă copilul. El știe cel mai bine cât să mănânce, iar corpul lui va reacționa dacă ceva nu îi priește. Nu îl forțați să mănânce mai mult decât simte și nici alimente care nu îi plac. Pot exista zile în care mănâncă puțin sau deloc. Este perfect în regulă, iar laptele rămâne, în continuare, sursa principală de hrană și hidratare, așadar nu este nicio problemă dacă într-o zi refuză mâncarea.

Este o etapă de acomodare cu gusturile, texturile și cunoaștere a ceea ce inseamnă “a mânca”. Luați-o încet si cu răbdare.

Revin curând cu următoarea etapă a diversificării, introducerea micului dejun și, mai apoi, a cinei.