Trimestrul III este aproape de final, odată cu el și sarcina, așadar, am ținut să filmez vlogul despre el în săptămâna 37 ca să nu mergem prea departe și să nu mai apuc să o fac.

Vorbind de o naștere ce o doresc a fi naturală, începând de acum, buburuza poate apărea oricând. Îi spun de mult să stea în burtică atât de mult cât are nevoie pentru a fi complet dezvoltată și să vină cum îi este mai bine, chiar dacă va fi prin cezariană. Îmi doresc o naștere naturală, dar nu sunt încrâncenată în asta. Prioritar este să fim amândouă bine.

Așadar, cu pași extrem de repezi, parcă bătând din palme, aproape a trecut și ultimul trimestru de sarcină. A fost, la fel ca trimestrul II, o perioadă ușoară. Nu am resimțit niciun disconfort mare.

În săptămâna 28, prima din acest ultim trimestru, bebelina a făcut 1kg. La ultima ecografie, în săptămâna 34 avea 2150g. Următoarea este săptămâna viitoare, la 38, când voi vorbi cu medicul meu și despre rezultatele analizelor pe care le-am făcut în săptămâna 36 (cultură col, sumar urină + urocultură, CTG, hemogramă + coagulare). Hemograma și coagularea le-am făcut inclusiv în săptămâna 31, dar sunt analize de rutină care se repetă.

Și dacă tot vorbim de medic, trimestrul acesta am continuat cu Elevit 2 și am luat Aspenter până în săptămâna 36 și Arefam până în 34. Asta pentru că v-am povestit și articolele trecute de medicamentație. Oricum, repet, fiecare sarcină cu schema ei de “tratament”. Nu luați nimic fără îndrumarea medicului.

În săptămâna 29 am făcut ședința foto de pregnancy la Oana Stoica. Vă las mai jos rezultatele superbe pe care le găsiți în Instagram pentru a le analiza mai bine. Oana face o treabă minunată și mă bucur că am ales să lucrez cu ea!

În săptămâna 30 am făcut ultima morfologie unde ni s-a spus că bebelina este dezvoltată foarte bine. I-am văzut puțin și fățuca la 3D, deși era toată băgată în placentă. E frumoasă tare!

În săptămâna 33 mi s-au inflamat gingiile și au sângerat o perioadă la periaj. Am folosit Parodium (un gel aplicat local) timp de o săptămână și am continuat să îmi fac igiena ca înainte, nu să sar peste perieri. A făcut diferența și acum totul e în regulă. În aceeași săptămână au început să mi se umfle mâinile și picioarele. Uneori mai tare, alteori doar puțin, dar sunt umflate constant. Fluxul de sânge în organism este mult mai mare. De aici.

În săptămâna 35 m-a mâncat burtica rău de tot, dar a trecut senzația ulterior. Am dat constant cu mult ulei de corp, să fie hidratată pielea și să nu am surprize.

Ca și cumpărături, am luat hăinuțe, am și primit câteva de la prietenul nostru Mihnea care nu mai încape în ele, au ajuns girafele și elefantul de pluș, tati a făcut cadrul pentru centrul de activități și mami a luat jucărelele de lemn de agățat pe el, avem cădiță, umerașe de bebei, pamperși, pompă de sân, cameră de urmărit buburuza când doarme, aleze, museline, prosopele, toate cele necesare de la BebeTei, masă de înfășat, sistem de purtare, pernă de alăptat, tot. O să fac un vlog special cu tot ce am cumpărat până acum pentru venirea ei. Sunt multe lucruri și cred că e utilă o listă cu toate.

Trimestrul acesta s-au cumpărat 5 cărți pentru viitorul buburuzei, dacă le citesc părinții (Opusul lui răsfățat – Ron Lieber, Montessori de la naștere la 3 ani – Charlotte Poussin, Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor – Gary Chapman & Ross Campbell, Creierul copilului pe înțelesul părinților – Alvaro Bilbao, Viața în doi, când suntem trei – John M. Gottman & Julie Schwartz Gottman).

S-au făcut, de asemenea, trei cursuri. Impropriu spus “cursuri”. Un curs de naștere naturală Lamaze + Puericultură de la “Centrul 9 luni”, un seminar de prim ajutor oferit de “La primul bebe” și programul “Bebe bun venit” care cuprinde 7 module (“Nașterea”, “Alăptarea”, “Îngrijirea bebelușului”, “Viața mamei după naștere”, “Urgențe pediatrice”, “Somnul” și “Diversificarea”). Super utile toate! Le recomand!

Totodată, singurul grup de suport în care am intrat și în care am încredere este “La primul bebe” și vă sfătuiesc să alegeți cu mare grijă de unde vă luați informațiile. Nu toate lucrurile din toate grupurile sunt de citit și de ascultat.

Acum mișcările buburuzei sunt destul de puternice. Mi-e tare drag să mă uit la burtică și să o simt cum se cuibărește fără să vrea cu fundulețul în palma mea. Îi știu poziția din burtică și îmi dau seama exact ce parte a corpului își mișcă. Căpuțul a coborât deja în pelvis și este destul de inconfortabil uneori. Se joacă și cu vezica și dă picioare în coastele din dreapta. Ah, și uneori îmi nimerește cu mânuța fix buricul. Tare ciudată senzația.

Era să uit: fac exerciții Kegel zilnic și masaj perineal (masajul mai rar – nu sunt prea prietenă cu el, dar încerc).

Și ce mai era să uit este menționarea a două momente de care sunt mândră și de care nu vreau să lipsesc această listă de informații despre trimestrul ăsta:

  1. Acum puține săptămâni am fost la o nuntă la care nu doar că am rezistat până la final, dar am făcut-o pe tocuri și am și dansat de câteva ori cu Emilian.
  2. Toată sarcina, inclusiv acum câteva zile, m-am epilat singură pe picioare cu ceară. Mămicile știu ce înseamnă asta.

Revenind, de dormit dorm foarte bine dacă nu e foarte cald. Mă mai trezesc de căldură și dau drumul la aer 3-4 minute. Dacă e răcoare, mă trezesc doar să merg la toaletă de 2 ori pe noapte (aproximativ). Îmi cunosc deja singurele două poziții de somn și îmi trec ușor nopțile.

De mâncat, la fel, fără carne Înafară de pește și fructe de mare (și alea rar). Apă încerc să nu scad sub 2l zilnic și dulce mănânc, de asemenea, rar. Am mâncat foarte sănătos în sarcină, ca și înainte, am evitat zahărul cât mai mult, m-am hidratat și m-am odihnit minim 8h/noapte. De mâncat, în ultimul timp, cantitativ mănânc din ce în ce mai puțin. Nu prea mai încape nimic și e perfect în regulă. Nu mă chinui să mănânc mai mult sau mai des decât simt. Până acum, în săptămâna 37, am luat 9kg calculate de la cele 48 cu care am început sarcina. Mai am timp să mai pun câteva. Update-ul final într-un articol viitor.

Săptămâna viitoare, 38, mi-am programat manichiură, pedichiură, laminare gene, sprâncene și vopsit. Sper să apuc să le fac. Fiind pregătită de săptămâna asta să apară oricând, nu știu dacă apuc, deși chiar recent a născut o cunoștință care mi-a spus că la fel, a stat ca pe ace începând cu săptămâna 37 și a născut acum vreo două săptămâni, în 40, prin cezariană pentru că bebe nu voia să își facă apariția. Fiecare naștere e diferită și ar trebui, ca în orice altceva, să învățăm să ne lăsăm surprinse și să ne bucurăm de fiecare moment. Îmi doresc tare să pot privi tot procesul nașterii, atunci când va veni momentul, cu curiozitate și uimire privind la ce e capabil corpul meu să facă.

Mai multe imagini vă așteaptă pe Instagram unde găsiți inclusiv două repere de “pregnancy” cu momente din sarcină, salvate acolo pentru a mi le aminti mai târziu.

Urmează un vlog de Q&a în care voi răspunde la întrebările strânse în Instagram (o să fie informații și povești suplimentare acolo, din toată sarcina) și altul în care vă voi arăta toate produsele și articolele pe care le-am cumpărat până acum, cu informații prețuri și de unde am luat fiecare lucru în parte.

Apoi, ne auzim aici când vom avea timp între reprize de alăptat, iubit, pamperși și somn.

Nu cred că am omis nimic din ce voiam să vă spun despre ultima perioadă a sarcinii.

O așteptăm pe buburuză cu multă iubire și nerăbdare, când va fi pregătită să vină.