Mintea noastră este foarte puternică. Subconștientul nostru lucrează constant și înmagazinează lucruri pe care, conștient, poate nici nu le percepem sau nu le dăm importanță. Lucruri despre care noi spunem că nu ne afectează. Subconștientul creează realități noi și “adevăruri” care, real, poate nu sunt adevărate.

Iar cuvintele… Cuvintele sunt foarte puternice.

Dacă vi se spune ceva constant, chiar dacă nu sunteți cum vi se reproșează, la un moment dat o să ajungeți sa faceți involuntar exact lucrurile alea. E exact ca atunci când minți atât de des despre un anumit lucru, mereu la fel, sau îl umfli de fiecare dată cu aceleași informații adiționale încât creierul tău amestecă realitatea cu adaosurile tale și își creează, efectiv, amintiri noi, amintiri care de fapt nu sunt reale, astfel încât, peste ani, ajungi să nu mai știi nici tu care este adevărul și crezi cu tărie că ce spui este sută la sută adevărat. Pentru ca vizualizezi tot (am cunoscut oameni care fac asta. Mint cu fix aceleași cuvinte, fură poveștile altora și și le însușesc. Devin parte din ei și ajung să confunde ficțiunea lor cu realitatea, la un moment dat.)

Revenind la puterea cuvintelor, aveți grijă ce sădiți în oameni.

Cuvântul este, chiar dacă nu pare la prima vedere, o armă extrem de puternică. Poate ridica sau dărma un om. Îi poate planta semințele fricii, ale neîncrederii, ale rușinii, sau, din contră, ale iubirii de sine, ale încrederii sau ale dorinței de evoluție. Cuvintele pot închide sau deschide ochi, minți sau inimi.

Bineînțeles că și receptorul contează mult în ecuația asta. Cuiva închis, care îți va cere un sfat și nu va primi de la tine ce vrea să audă, va lua afirmațiile tale altfel decât un om deschis spre învățare constantă, capabil să accepte păreri diferite de ale lui și să ia în calcul și alte variante posibile. Aceleași cuvinte pot sădi semințe diferite în minți diferite. Dacă tu, însă, ti le alegi cu responsabilitate, partea ta de acțiune este executată corect. Asta este cel mai important.

Așadar, fiți conștienți de puterea cuvintelor voastre. Fiți conștienți și folosiți-le responsabil. Nu aruncați cuvinte la nervi. Nu loviți cu ele. Nu sădiți frici și nu creșteți frustrări în ceilalți. Și privind din partea cealaltă, nu vă înconjurați de oameni care fac asta. Vă otrăvesc și atât. Nu aduc niciun beneficiu, ba dimpotrivă. Energia și puterea gândurilor și cuvintelor sunt extrem de importante în realitatea fiecăruia. Nu influențați negativ și nu vă lăsați să existați în medii toxice. Chiar dacă sunt toxice doar prin cuvinte. Ele ne creează, în final, mare parte din realitatea proprie.

V-am lăsat câteva exemple concrete în vlogul de mai sus.

Și ca o informație adițională, articolul este inspirat din primul legământ și “Cele patru legaminte” ale lui Don Miguel Ruiz. Citiți cartea! Merită!