De ceva timp, ne-am făcut un obicei din a mege în weekend la nașii noștri sau la familia Zaharia (Odeta și Bogdan + Mr. Sugar Junior – Lucas), să mâncăm și să jucăm ceva (mai vin și ei la noi, să nu exagerăm). Făcând, deci, parte din activitatea noastră de relax din ultimul timp, am zis să vă arăt și vouă ce jocuri jucăm în general, cum arată și cam ce presupune fiecare.

First of all, Activity. Se joacă în echipe și se folosește mima, descrierea verbala sau desenatul (în funcție de locul unde te afli pe board) pentru a-ți face partenerul de joc să ghiceasca expresia sau cuvântul de pe cartonaș. Simple as that, mai ales când îl aveți în față, nu doar când încercți să îl înțelegeți din explicații scrise. Avem și o clepsidră în cutie, pentru că ai un minut pentru fiecare cuvând/expresie de ghicit. Este un joc fun, creativ, dar care nu solicită atât de multe resurse ca celelalte două pe care vi le-am pregătit mai jos.

Noi avem varianta clasică, Activity Original, dar există mai multe variante ale jocului, inclusiv una pentru copii și una destinată exclusiv adulților.

Secondly, Catan. Joc de strategie. La fel, noi avem varianta clasică, jocul de bază, însă există o grămadă de extensii. Conform unei descrieri care nu îmi aparține, “Catan este numita insula pe care tu și prietenii tăi ați descoperit-o. Sunteți primii locuitori. Sunt cons­truite așezări, apoi drumuri. Materiile prime (re­sursele) ajung de la sate la orașe prin intermediul comerțului. Uneori există lut din abundență, alteori piatră, lemn, fân sau pășuni de oi. Schimburile de resurse deschid noi posibilitati pentru tine și pentru ceilalți coloniști. În curând va fi aglomerație pe insulă – competiția pentru terenuri, materii prime și putere începe. În final este clar – va rămâne doar un conducător al insulei Catan.”. La fel, ca la orice joc, regulile se prind pe parcurs și nu prea ajută total explicațiile fără a fi implicat direct în joc.

Ultimul, dar nu cel din urmă, board game-ul nostru preferat, pe care se și stă cel mai mult, dar te și învață o mulțime de lucruri, Cashflow.

Este un joc de educație financiară pe care vi l-am arătat și în stories, un joc de care suntem extrem de entuziasmați de când a ajuns la noi. Cel mai convenabil la preț este să îl luați de pe Amazon (noi așa am făcut în urma unui research destul de lung pe care l-a făcut Emilian). Ne-am dorit mult acest joc. Am aflat de el dintr-un curs de pe Upriserz și l-am luat la recomandarea lui Lorand. Jocul îi aparține lui Robert Kiosaki, autorul “Tată bogat, tată sărac” (și nu numai). Nu este un joc ca toate celelalte. Este un joc de educație financiară, un joc care te învață principii de economie și investiții aplicabile în viața reală, un joc ce deschide noi perspective și educă minți, din punct de vedere economic. Te învață și te antrenează pentru a ieși, în cele din urmă, din cursa șobolanului, unde se află majoritatea covârșitoare a populației, și a ajunge la independență financiară. Paty și Ioan abia așteaptă să îl jucăm împreună când vin pe-aici, de la Cluj. Cashflow ar trebui jucat în orice familie, din punctul meu de vedere. Chiar glumeam cu Emilian că jocul ăsta a fost primul lucru pe care l-am cumpărat pentru copiii noștri. Really, e un must have!

Vă las mai jos și descrierea lui pe care o găsiți pe Emag, singurul loc de unde îl puteți cumpăra din țară:

Cashflow 101 este un joc serios conceput de Robert Kiyosaki, investitor, om de afaceri și dezvoltator, pentru a servi ca un instrument de învățare a strategiilor financiare de bază și a principiilor contabile. Cashflow 101 este primul joc creat de Kiyosaki pentru a întări informațiile din cărțile sale.

Harta are două piste: un cerc mic numit “Rat Race” în care jucați doar cu un zar pentru a avansa și  “Fast Track” în care folosiți două zaruri pentru a avansa. În Rat Race veți fi plătiți pentru trecerea peste căsuța PAYCHECK și apoi trageți din unul din cele patru pachete de cărți în funcție de spațiul pe care ați aterizat. Unele dintre tranzacții sunt bune, altele sunt mai puțin bune. Principala problemă aici este lipsa de bani. În Fast Track, problema principală este un excedent de numerar și găsirea de investiții pentru a-l atinge înainte de a se pierde în procese, divorțuri sau audituri fiscale.

Inima jocului este foaia pentru  jucători pentru că îi învață cum să completeze o situație financiară. Jucătorii aleg dintr-o varietate de cariere inițiale (șofer de camion, mecanic, avocat, pilot de avioane etc.) și completează fișele financiare corespunzătoare. Pe măsură ce avansează, jucătorii  trag cărți și investesc în diferite tranzacții,  înregistrând fiecare schimbare în fișele financiare.

Cu fiecare eveniment de pe carduri, jucătorul desemnat poate cumpăra la acel preț, dar toți jucătorii pot vinde la acel preț în acel moment. De asemenea, jucătorii pot face co-investiții cu jucătorul desemnat sau chiar pot cumpăra afacerea de la el dacă sunt de acord. Afacerile între jucători sunt recomandate.

Sună complicat, nu? Este. Ne-a luat ceva să ne prindem cum funcționează tot, dar e extraordinar când aplici, pentru început chiar și într-un joc, principiile financiare pe care le-ai citit în cărți și le-ai învățat în cursuri.

Pentru Cashflow există și varianta pentru copii plus alte câteva ediții ale aceluiași board (noi îl avem pe cel din mijloc, de sub logo – varianta cea mai nouă, din 2020, este cutia de jos, din stânga). Board-ul jocului nostru arată ca cel desfășurat în dreapta, iar foile de parcurs, ca să vă faceți o idee, sunt ca cele de jos, din colțul drept al colajului.

Concluzia este că da, se poate face educație și prin joacă. Și ce educație! Iar activitățile care dezvoltă abilități mi se par un mod foarte bun de a petrece timp liber de calitate.